Admiterea la facultate – ghidul candidatului la Medicină

• publicat la: 6 iulie 2011
Admiterea la facultate – ghidul candidatului la Medicină

Absolventii de liceu care vor sa devina doctori, asistenti, stomatologi ori medici veterinari pot opta si in acest an pentru o gama larga de facultati. Din cauza promovabilitatii scazute la bacalaureatul din acest an, multe facultati vor organiza si sesiuni suplimentare in luna octombrie.

Universitatile la care se pot studia discipline din Sanatate si-au prezentat deja oferta educationala pentru anul universitar 2011-2012 si isi asteapta bobocii.

Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitati de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj – Napoca va avea, de la 1 octombrie, 370 de studenti. Dintre acestia, 200 vor fi mai putini norocosi si vor avea de platit taxele de studiu. Taxa de admitere este de 120 de lei pentru toate specializarile. Taxa de studiu este de 3.000 lei pentru specializarea Medicina veterinara, 2.700 lei pentru specializarea Controlul si securitatea produselor alimentare, iar pentru specializarea Medicina veterinara (limba engleza), taxa anuala este de 4.500 de euro.

Tinerii nu vor sustine un examen, admiterea facandu-se pe baza de dosar. Pentru media finala se va tine cont atat de nota obtinuta la examenul de bacalaureat, cat si de notele din cei patru ani de studiu. O pondere mai mare o va avea media de la biologie,obtinuta de tineri in ultimul an de liceu.

Criza de studenti cauzata de rezultatele dezastruoase de la bacalaureatul din acest an isi spune cuvantul. Conducerea universitatii ia in calcul posibilitatea ca locurile sa nu fie completate, organizandu-se, astfel, o sesiune suplimentara de admitere si in toamna.

Absolventii de liceu care au reusit să treaca de examenul de maturitate pot opta si pentru Facultatea de Medicină Veterinară din Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, viitorii studenti putandu-se specializa pe domenii precum Medicina veterinara ori Controlul si expertiza produselor alimentare.

Vestea proasta e ca tinerii vor avea de trecut, in prima etapa, de un interviu notat cu Admis/Respins. Vestea si mai proasta este ca admiterea se va face tinandu-se cont in proportie de 100% de media obtinuta la examenul de bacalaureat.

Facultatea ofera in acest an 360 de locuri, dintre care 180 sunt subventionate de stat. Taxa de inscriere pentru admitere este de 50 lei, taxa de inmatriculare este 100 lei, iar taxa anuala de studii este de 1.800 de lei.

Si Facultatea de Medicina Veterinara de la Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi si-a pregatit oferta educationala. Din cei 130 de studenti admisi in toamna, doar 30 vor plati taxa anuala de studii.

Candidatii nu vor fi pusi in situatia de a sustine un examen. La admiterea pe bază de dosar se va tine cont, in proportie de 75%, de media generală a celor patru ani de studiu, iar nota de la bacalaureat va cântări in proportie de 25%.

Facultatea de Moase si Asistenta Medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti pune la bataie in acest an 120 de locuri.

Admiterea in anul universitar 2011 – 2012 pe domenii de studiu va avea loc in 20.07.2011 pentru toate facultatile (Medicina, Medicina Dentara, Farmacie si Facultatea de Moase si Asistenta Medicala), ora de incepere a probei scrise fiind ora 9:00 a.m. Durata examenului va fi de 2 ore si jumatate in cazul specializarilor Medicina, Medicina Dentara si Farmacie, 2 ore pentru admiterea la specializarile Asistenta Medicala generala si Moase si, respectiv 1 ora si jumatate pentru celelalte specializari.

Taxa de studiu stabilită de Senatul UMF „Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare 2011 – 2012 este de 6.000 lei pe an. Taxa de studiu anuala poate fi plătită in 2 rate (prima rată achitată la inscriere, cea de a 2-a până la inceputul semestrului 2 al anului universitar).

Taxe mari sunt si la Facultatea de Medicina Generala din cadrul iversitatii „Ovidius” din Constanta. Facultatea ofera pentru anul universitar 2011-2011 360 de locuri, dintre care doar 135 sunt subventionate de stat. Candidatii admisi pe locuri cu taxa vor plati, anual, 4.800 de lei.

Admiterea se va face pe baza unui examen scris care va curpinde un test grila cu 80 de intrebari. Admiterea la Balneofiziokinetoterapie si recuperare se va face pe baza de dosar, tinandu-se cont in proportii egale de nota de la bacalaureat si de media celor patru ani de studiu.

La Facultatea de Moaşe si Asistenţă Medicală din Universitatea de Medicină si Farmacie din Craiova, examenul va include o singură materie – Biologie – totalizând un număr de 50 intrebări tip grilă.

Corectarea tezelor se va face in ziua examenului, folosind tehnica computerizata, iar rezultatele se afiseaza in aceeasi zi. Participantii la examen au dreptul la contestatii in urmatoarele 48 de ore de la afisearea rezultatelor.

Facultatea de Medicina din Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures va avea, din toamna, 460 de noi studenti. Dintre acestia, 300 de boboci vor fi admisi pe locurile bugetate. Taxa anuala este de 8.000 de lei pentru specializarea Medicina, iar pentru celelalte specializari (Educatie fizica si sportiva, Balneo – fiziokinetoterapie si recuperare, Asistenta medicala generala, Moase) tinerii vor plati in fiecare an cate 4.000 de lei.

In proportie de 80% va conta media probei scrise, 10% va cantari media de bacalaureat, iar 10% va conta media anilor de liceu. Media minimă de admitere nu poate fi mai mică decât 5.

De asemenea, tinerii care vor sa studieze sanatatea pot urma cursurile de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara. In aceast an, facultatea pune la bataie 406 de locuri, dintre care 395 sunt locuri subventionate de stat.

Pentru Specializarea Medicină, candidatii vor sustine un test grilă cu 60 de intrebări din biologie si 20 de intrebări din chimie organică.

La specializarea Asistenţă medicală generală, concurs de dosare se face pe baza mediei de bacalaureat, la fel ca la specializările Radiologie si imagistică, Balneofiziokinetoterapie si recuperare si Nutritie si dietetică.

sursa ziare.com

comentarii

de bianca la 7 iulie 2011 - 19:54

De ce facultatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj,de ce nu ati scris nimic?Nu vi se pare renumita deloc?

Lasati un comentariu