Andrei Marga: Rezultatele la examenul de bacalaureat, cea mai slabă învăţare din istorie

• publicat la: 3 iulie 2011
Andrei Marga: Rezultatele la examenul de bacalaureat, cea mai slabă învăţare din istorie

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, consideră că procentele de promovabilitate ale bacalaureatului sunt „alarmante”, rezultatele înregistrate indicând faptul că este vorba despre „cea mai slabă învăţare din istorie”, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis duminică, pentru explicarea situaţiei se emit multe păreri, Ministerul Educaţiei arătând că de vină sunt elevii, „ceea ce este aberant”, în timp ce alţii acuză disciplinele alese şi dificultăţile probelor, „ceea ce este cel puţin discutabil”.

„Se vorbeşte astăzi despre cel mai slab bacalaureat din istorie, luându-se în seamă rezultatele făcute cunoscute de licee şi inspectorate şcolare. Într-adevăr, procentele de eşec sunt alarmante: licee în care niciun candidat nu a promovat, procentaje de promovare scăzute la nivel de judeţe. Se emit multe păreri: ministerul spune că de vină sunt elevii, ceea ce este aberant; alţii acuză disciplinele alese şi dificultăţile probelor, ceea ce este cel puţin discutabil. Cauza şi, fiind vorba de decizii, vina este în cu totul altă parte. Băsescu spunea că şcoala produce , iar alţii îi ţin isonul. Este oare legitim ca Băsescu, Udrea, Boc, Badea, Funeriu şi alţii de acest fel să vorbească despre nivelul învăţării şi al învăţământului? Se observă că rezultatele la bacalaureatul 2011 sunt slabe pe scară mare, încât putem spune că avem nu doar , ci şi „, se arată în documentul citat.

Rectorul UBB a identificat patru surse ale situaţiei actuale din învăţământ, prima fiind că preşedintele Traian Băsescu „a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem , ce-şi vădesc acum efectele”.

„Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele – desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii,reduceri  bugetare, evaluări prosteşti – care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată”, a explicat Andrei Marga.

În opinia rectorului UBB, ultima vină aparţine faptului că România trăieşte sub „cel mai incompetent guvern din istoria ei modernă, cu un minister al educaţiei care este depăşit complet de ceea ce-i revine să facă”.

Andrei Marga a susţinut că problemele nu se rezolvă dacă notele vor fi altele, „ci numai dacă se revine la pregătire sistematică şi efort propriu”.

„Este responsabil să anticipăm că dezastrul educaţiei va fi şi mai mare în anii ce vin, cât se menţin legislaţia şi măsurile lui Băsescu. Degringolada este abia la început în învăţământ, în condiţiile menţionate. Oricum se va judeca, trebuie să spun că este imperios necesar ca România să revină la reforme serioase şi să reia, cu pricepere, cu răbdare, cu devoţiune, reforma educaţiei pentru care s-a angajat în mai 2000 în faţa UE, când învăţământul din ţara noastră a fost primul capitol de negociere de aderare închis de către România”, a subliniat Marga, care a adăugat că „găselniţele, cârpelile şi improvizaţiile nu dispensează de reforme făcute competent şi onest”.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a finalizat centralizarea a 100% din rezulatatele examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011 (sesiunea iunie-iulie), iar procentul de promovabilitate la nivel naţional este de 44.47, înainte de soluţionarea contestaţiilor.

sursa rlonline

Lasati un comentariu