Asasinul norvegian pregătea gloanţe chimice

• publicat la: 27 iulie 2011
Asasinul norvegian pregătea gloanţe chimice

Detalii îngrozitoare despre planurile atacatorului din Norvegia continuă să iasă la iveală. Potrivit NBC, înaintea masacrului din insula Utoya, Anders Breivik ar fi plănuit să-şi transforme gloanţele în arme chimice, acoperindu-le cu otravă.

În manifestul de 1.500 de pagini , publicat pe Internet cu câteva ore înainte de atacuri, Breivik susţine că ar fi comandat nicotină pură de pe Internet.

Dacă gloanţele sale ar fi fost acoperite cu această substanţă, fiecare dintre persoanele împuşcate pe insula Utoya ar fi murit, chiar dacă atacatorul ar fi ratat un punct vital.

Potrivit avocatului său, Anders Breivik are probleme  psihice. Bărbatul s-a drogat înaintea atacurilor care au însângerat Norvegia şi a vrut neapărat să ştie câţi oameni a ucis după ce a fost reţinut de poliţie. „Tot acest caz ne indică faptul că este bolnav psihic”, a declarat Geir Lippestad, avocatul atacatorului de la Oslo.

Autorităţile norvegiene au detonat ieri o cantitate de explozibil găsită într-o fermă închiriată de către atacator, anunţă RTV. Procurorul care se ocupă de caz a declarat că ar putea cere ca Anders Breivik să fie judecat pentru crime împotriva umanităţii, acuzaţie care l-ar arunca în spatele gratiilor timp de 30 de ani.

Tatăl lui Anders Behring Breivik, care trăieşte în sudul Franţei, a declarat pentru televiziunea norvegiană TV2 că fiul său „mai bine s-ar fi sinucis în loc să omoare atâţia oameni nevinovaţi”. El crede că fiul lui are probleme psihice pentru că altfel nu-şi poate explica ceea ce a făcut Anders.
Doctorul Colin Poole, chirurgul-şef de la spitalul Ringriket, unde au fost tratate victime ale atacului de pe insula Utoeya, a declarat că Breivik a folosit gloanţe care se dezintegrează în corp (Dum-Dum), pentru a provoca pagube cât mai mari. În plus, în manifestul său publicat pe Internet, Breivik evoca planuri de a pune nicotină lichidă în gloanţe, astfel încât, dacă victima nu este ucisă de glonţ, să fie otrăvită de nicotină.

„Am comandat 50 de mililitri de nicotină lichidă de puritate 99 la sută, de la un furnizor chinez online. Trei-patru picături vor fi injectate în gloanţe, ceea ce le va transforma într-o armă chimică letală”, scria el. Potrivit specialiştilor, una sau două picături de nicotină pură reprezintă o doză fatală. „Trebuie să aflăm dacă a folosit nicotina, iar testele toxicologice asupra victimelor ne vor oferi răspunsul. Dar planul său pare atât de meticulos încât ne temem că ar fi putut folosi chimicalele în acest fel”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei din Oslo.

Breivik fusese semnalat autorităţilor în luna martie, anunţă Janne Kristiansen, directorul Agenţiei de Securitate a Poliţiei norvegiene (PST), citat de AFP. Semnalarea fusese făcută în legătură cu achiziţionarea de produse chimice de la o firmă poloneză, dar incidentul a fost minor, astfel că nu i se acordase importanţă, adaugă Kristiansen.

„În martie, am primit o listă de 50 – 60 de nume, iar numele lui figura pe listă pentru că dăduse 120 de coroane (15 euro) pentru o achiziţie de la o firmă din Polonia”, precizează Kristiansen.

„Compania a fost supravegheată pentru că vindea produse chimice”, adaugă oficialul norvegian. PST primeşte frecvent informaţii despre numeroase persoane, explică oficialul citat, subliniind că Breivik nu avea antecedente penale.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu