Atacatorul de la Oslo: Mai există două celule active în organizaţie

• publicat la: 26 July 2011
Atacatorul de la Oslo: Mai există două celule active în organizaţie

Anders Behring Breivik va rămâne în arest preventiv timp de opt săptămâni, după dublul atac de vineri, din Norvegia, a decis luni judecătorul însărcinat cu dosarul. Breivik a fost audiat luni, în spatele uşilor închise. Poliţia norvegiană investighează declaraţiile acestuia, potrivit cărora ar mai exista două celule active în organizaţia sa. În manifestul său, Breivik spunea, de asemenea, că va încerca să ia legătura cu celulele “8a” şi “8b”.

Judecătorul a decis că Anders Behring Breivik va fi ţinut în arest preventiv timp de opt săptămâni. Jumătate din această perioadă de detenţie, adică patru săptămâni, va fi petrecută la izolare completă. El nu va avea acces la presă şi la corespondenţă.

În cadrul audierii, Behring a declarat că mai există două celule în organizaţia sa, potrivit judecătorului Kim Heger, citat de Guardian Poliţia norvegiană investighează declaraţiile acestuia, căutând aliaţii activi.

Informaţiile despre existenţa a încă două celule extremiste trebuie investigate fără ca suspectul să aibă ocazia de a influenţa ancheta, a explicat judecătorul.

În declaraţiile făcute la poliţie, dar şi la audierile de luni, se pare că Breivik a dat unele explicaţii ce necesită o investigare mai aprofundată, scrie cotidianul Verdens Gang, citat de NewsIn.

Iniţial, el declarase că a acţionat singur. În manifestul său postat pe internet, Breivik spune că va încerca să ia legătura cu ceea ce el numea, la începutul lunii martie, celulele “8a” şi “8b”.

În ciuda faptului că suspectul a recunoscut faptele pentru care a fost pus sub acuzare – atentatul cu bombă din centrul capitalei şi atacul armat din insula Utoya - Breivik nu a pledat vinovat la audierea de luni din faţa judecătorului. El a spus că a acţionat pentru a salva Norvegia şi Europa Occidentală de multiculturalism şi marxism şi de dominaţia musulmană.

De obicei, audierile la Curtea Districtuală din Oslo sunt în prezenţa presei. Mai întâi, acuzatul trebuie să-şi spună numele şi alte informaţii personale şi abia apoi poliţia poate cere ca şedinţa să fie cu uşile închise.

Convoiul care l-a însoţit luni pe Anders Behring Breivik la tribunalul din Oslo a trebuit să-şi facă drum prin mulţimea furioasă care se adunase în faţa instanţei unde a avut loc prima audiere în cazul norvegianului de 32 de ani care şi-a recunoscut responsabilitatea pentru dublul atentat de vineri din Norvegia – atacul cu bombă în cartierul clădirilor guvernamentale şi carnagiul din insula Utoeya- transmite Reuters.

Oamenii au lovit cu pumnii în geamurile întunecate ale unui Volvo de culoare albastru închis, unde se presupunea că se afla teroristul, strigând ‘Trădător sângeros!’ Ei au încercat să împiedice trecerea maşinii, care a fost nevoită să stea pe loc preţ de câteva minute, până când poliţia a eliberat drumul.

Breivik, dus la tribunal în huduieli: “Asasinule! Nenorcitule! Să ardă în Iad!”

Toată lumea adunată aici l-ar dori mort pe Breivik“, le-a spus reporterilor un bărbat din mulţime, refuzând să-şi spună numele. Canalul de televiziune NRK a arătat un convoi de jeep-uri negre, care au intrat în curtea tribunalului. După cum relatează Reuters, Breivik a fost introdus în sediul tribunalului pe uşa din spate.

În Norvegia, pedeapsa maximă pentru acuzaţiile care i se aduc lui Anders Behring Breivik este de 21 de ani.  Ea poate fi extinsă în cazul în care instanţa consideră că o persoană ar putea reprezenta o ameninţare pentru societate. Mai exact, după expirarea pedepsei de 21 de ani, instanţa ar putea decide o prelungire a detenţiei.

sursa Realitatea

Lasati un comentariu