Buldozere plătite de stat să atace Sarmisegetuza

• publicat la: 11 iulie 2011
Buldozere plătite de stat să atace Sarmisegetuza

Zidul porţii de vest al cetăţii Sarmizegetusa Regia a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări. Un buldozer a reuşit să distrugă astfel, într-o clipă, ceea ce n-au reuşit adversarii istorici şi intemperiile vremii în două mii de ani. Dovezi istorice despre viaţa dacilor au fost astfel definitiv distruse, anunţă COTIDIANUL.

Culmea, tocmai angajaţii unei firme plătite din banii statului au distrus o parte din situl dacic pentru a construi parcarea de 3.000 de metri pătraţi, destinată, paradoxal, autocarelor cu turişti aşteptaţi să viziteze Sarmisegetuza, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ.

Potrivit vicepresedintelui Comisiei Nationale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, o delegatie care a urcat zilele trecute la cetatea din Muntii Orastie a descoperit situatia de la Sarmisegetuza Regia. „Se intrase cu lama unui buldozer până la 1,5 metri adâncime şi la o jumătate de metru distanţă de zidul porţii de vest. Mai mult, în profilul săpăturii au fost realizate trepte de acces pentru turişti, iar câteva blocuri de piatră din zid s-au desprins şi au căzut. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat“, a declarat pentru MEDIAFAX Adriana Pescariu.

Lucrările, susţine NAŢIONAL, au fost oprite din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara,Mircea  Molot, dupa ce acesta a fost informat despre situatia existenta in zona sitului care face parte din patrimoniul UNESCO.Parcarea  de aproape 3.000 de metri pătraţi este amenajată chiar lângă zidurile cetăţii, pe o zonă în care în anii ’80 au fost găsite urme ale existenţei dacilor.

COTIDIANUL aminteşte că de-a lungul timpului, Sarmisegetuza Regia a fost confruntată cu mai multe scandaluri. Pe vremea lui Ceauşescu, un sanctuar întreg a fost distrus pentru a fi construit un heliport, iar in ultimii ani cetatea a fost distrusă de cautătorii de comori dacice. Potrivit ROMÂNIEI LIBERE, Sarmizegetusa Regia este cel mai important sit dacic din lume şi reprezintă cel mai important complex de fortificaţii din Europa antică, din afara lumii greco-romane.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu