Ce subiecte le-au picat la examen angajaţilor Gărzii Financiare. „Nimeni nu a învăţat Codul Fiscal ca pe o poezie”

• publicat la: 12 iulie 2011
Ce subiecte le-au picat la examen angajaţilor Gărzii Financiare. „Nimeni nu a învăţat Codul Fiscal ca pe o poezie”

Subiectele nu au fost grele. Au avut o complexitate medie, nu mare. La oral, vineri, mi-e mai teamă. Ce e scris rămâne, dar la oral nu ai cum să faci contestaţie”. Mărturisirea aparţine unuia dintre cei 1.065 de angajaţi de la Garda Financiară care au primit preaviz şi au participat luni la prima probă, scrisă, a examenului de testare profesională. În urma testării profesionale, care va avea şi o a doua probă – orală – se va decide cine pleacă şi cine rămâne. Examenul a avut loc în nouă centre din toată ţara.

Primii dintre angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) care sunt testaţi sunt cei ai Gărzii Financiare, din cei peste 1.000 de comisari cu preavize urmând să plece din sistem circa 300 de persoane.

Următorii care vor fi testaţi din punct de vedere profesional sunt angajaţii Direcţiilor Finanţelor Publice, de unde vor trebui disponibilizaţi circa 1.100 de persoane. Ultimii care vor fi testaţi sunt vameşii, 600 de angajaţi urmând să îşi piardă posturile. Testările se fac în contextul reorganizării ANAF.

În total, din cei 5.000 de angajaţi ai ANAF care au primit preavize vor trebui să plece acasă circa 2.000 de persoane.

Teste de tip grilă, cu 25 de întrebări. „La oral, poate pica orice din Codul Fiscal”

Funcţionarii de la Garda Financiară care au participat luni la proba scrisă, de tip grilă, a examenului au avut de dat răspunsuri la 25 de întrebări, fiecare cu trei sau chiar patru variante, totalizând 100 de puncte. Candidaţii au avut la dispoziţie două ore. În funcţie de postul scos la concurs, au fost până la trei candidaţi pe un loc.

„Credem că gradul de promovabilitate va fi în regulă la proba scrisă. Noi suspectăm că la proba orală s-ar putea face ceva probleme, pentru că la proba orală este greu să faci contestaţie. La oral poate pica orice din Codul Fiscal. De exemplu, comisia poate să ceară unui candidat să spună articolul 100, aliniatul 2 din lege. Nimeni nu l-a învăţat ca pe o poezie, trebuie să fie logic”, a declarat pentru gândul Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Şefii trebuie să obţină minimum 70 de puncte, executanţii – minimum 50 de puncte

Oprescu a spus că la proba scrisă angajaţii Gărzii Financiare au trebuit să răspundă la întrebări pe care nu le-au considerat dificile. ” Au fost întrebări despre tranzacţiile intracomunitare, domeniul accizabil, TVA. De exemplu, una dintre întrebări a fost legată de TVA-ul la medicamente”, a mai povestit Oprescu.

Pentru promovarea examenului candidaţii trebuie să obţină minimum 70 de puncte în cazul funcţiilor publice de conducere şi de minimum 50 de puncte, în cazul funcţiilor de execuţie, potrivit regulamentului concursului.

Fără fraude

Şeful Fiscului a luat măsuri pentru a combate fraudele la examen. „Lucrările scrise vor fi redactate, sub sancţiunea nulităţii, doar pe seturile de hârtie asigurate de serviciul de organizare şi managementul resurselor umane din cadrul Comisariatului general, purtând ştampila acesteia pe fiecare filă, în colţul din stânga sus”, se arată în regulament. Rezultatele la proba scrisă vor fi făcute publice în 24 de ore de la data susţinerii probei.

La interviu vor intra doar cei care au fost admişi la proba scrisă aici urmând să li se testeze „abilităţile de comunicare, capacitatea de analiză şi sinteză şi abilităţile impuse de funcţie” ale candidaţilor.

Reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor Publici spun că angajaţii ANAF care au primit preaviz sunt nemulţumiţi din mai multe motive. „Pentru o mai bună evaluare a personalului, aceştia trebuiau notaţi mai întâi în funcţie de activitatea desfăşurată. Există criterii clare, de exemplu, care ţin de numărul de dosare penale pe care le-au întocmit, sau în funcţie de descoperirea de cazuri de evaziune fiscală la nivelul agenţilor economici. Cu această notă şi nota de la examen trebuia să fie făcută o medie pentru o evaluare complexă a candidaţilor”, a explicat Oprescu.

Pe de altă parte, Oprescu spune că sindicatul pe care îl reprezintă a contestat în instanţă ordinul preşedintelui ANAF de emitere a preavizelor înainte de a se decide cine va fi disponibilizat.

sursa gandul.ro

Lasati un comentariu