Cum depistezi banii falşi. Cele 12 elemente de securitate

• publicat la: 25 iulie 2011
Cum depistezi banii falşi. Cele 12 elemente de securitate

Comisarul şef Gabriel Florescu, şeful BCCO Braşov, a explicat pentru gândul că cea mai populară metodă pentru depistarea unei bancnote RON false, în afară de observarea culorilor (artificiale în cazul falsurilor) şi de existenţa gravurilor în relief, este palparea fantei transparente de pe bancnotă: „Ei folosesc un suport de hârtie cerată, iar pentru fanta respectivă aplică scoci pe deasupra. Dacă dai cu degetul pe deasupra, se simte o denivelare”.

Iată care sunt elementele de securitate pentru bancnotele de 50 de lei şi de 100 de lei (acestea se regăsesc şi pe bancnotele de 200 şi 500 de lei, dar sub forme diferite):

Fereastra transparentă, în care se observă două măşti de teatru, valoarea nominală ambutisată şi un element auriu sub formă de panglică, în cazul bancnotei de 100 RON; un cap de acvilă şi valoarea ambutisată, în cazul bancnotei de 50 RON.

Filigranul: în partea stângă, pe faţa bancnotei, se observă portretul lui Ion Luca Caragiale şi emblema BNR, la bancnota de 100 RON; portretul lui Aurel Vlaicu şi emblema BNR. Cele două elemente sunt vizibile când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Firul de siguranţă: aflat în partea centrală a bancnotei, este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Elementul de suprapunere: fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni, imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel că atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul este văzut în întregime. Acesta se află plasat pe avers, sub denumirea băncii (Banca Naţională a României). La bancnota de 100 RON, este vorba despre o floare stilizată de violetă. La cea de 50 RON, apare roza vânturilor (o busolă).

Banda iridiscentă: imprimată pe revers, în partea dreaptă, este o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominală.

Microtextul: pe avers şi pe revers sunt zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.

Imprimare vizibilă în lumină ultravioletă: un patrulater ce conţine valoarea nominală (50, respectiv 100). Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă.

Imprimarea aurie: element de design de pe aversul bancnotei, imprimat cu cerneală de culoare aurie. La 100 RON, este vorba de o panglică în fereastra transparentă. La 50 RON, este vorba de un cap de acvilă de munte, în dreapta aversului.

Imprimarea în relief: principalele elemente de design sunt imprimate în relief, pe ambele feţe.

Imaginea latentă: devine vizibilă când bancnota este privită razant şi este constituită din iniţialele „BNR”. La 100 RON, acestea se găsesc pe reversul bancnotei, pe uşile clădirii. La 50 RON, se găsesc pe aversul bancnotei, pe umărul stâng al lui Aurel Vlaicu.

Microperforaţiile: în zona elementului floral pe avers, există înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.

Cerneala care îşi schimbă culoarea: pe avers, în partea stângă jos, există elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită: LEI 50, respectiv LEI UNA SUTĂ.

sursa gandul.ro

Lasati un comentariu