În urma numeroaselor spargeri,comercianţii din Piaţă cer pază pe timpul nopţii

• publicat la: 10 iulie 2011
În urma numeroaselor spargeri,comercianţii din Piaţă cer pază pe timpul nopţii

Se pare că perioada de criză ( in toate domeniile)  pe care o traversăm duce la inmulţirea numărului de spargeri , mai ales cu autori din rândul minorilor.Nici oraşul nostru nu este scutit de asemenea fenomene,în ultima perioadă hoţii preferând micile magazine din incinta Pieţei agro-alimentare. Piaţa a devenit locul preferat de operare pe timpul nopţii a micilor spărgători.In cursul săptămânii trecute,organele de ordine au fost din nou solicitate pentru a constata intrările prin efracţie in incinta spaţiilor comerciale şi  sustragerile ce au avut loc.

Una din firmele des „vizitate” este I.I. Gyorgy Anita ,chioşcul nr 8, unde au fost nu mai putin de 4 spargeri in ultimele săptămâni.Hoţii au  luat in general sume mici (80-90lei) şi mâncare.Ultima spargere a avut loc in noaptea de 6 spre7 iulie ,când au intrat pe gemuleţul de sus, şi-au incălzit mâncare la microunde , au mâncat din tot ce au găsit,au pus tot ce era dulce la pachet, s-au spălat pe mâini şi au plecat.

Azi noapte au incercat să forţeze alt geam ,l-au crăpat, dar se pare că din anumite motive au renunţat „ declară Gyorgy Lajos care  a fost personal la Poliţie şi a anunţat incidentele, verbal.

O altă unitate preferată de infractori este S C Schlachter Lorand, un magazin in care se vând produse de panificaţie şi Fornetti.

Schlachter Ildiko afirmă că ” in noaptea de 1-2 iulie,hoţii  au spart magazinul,au mâncat ce au găsit ,au vrut să-şi incălzească pizza dar nu au reuşit,au luat banii mărunţi şi un telefon mobil” .

Din spusele celor din piaţă, se pare că este vorba de minorii Tamas şi Erik , din care unul este blond.

„Soţul meu a mers la Primărie  să ceară asigurarea pazei pe timp de noapte in incinta pieţii” mai adauga  Schlachter Ildiko,afectată de numeroasele spargeri ce au loc  în ultimul timp.

Din motive lesne de inteles,unii comercianţi care au preferat să rămână sub anonimat , sunt de părere că „etnia romă are  prea mare putere in oraş , fac numai  ce vor, iar pe strada Tireamului fac ravagii, rup burlanele de la case, rup gardurile . Fac numai lucruri rele .Pe ei chiar nu-i poate educa nimeni?”

Un alt comerciant ne spune că a semnat,atunci când au inchiriat spatiile,ca programul de lucru sa fie intre orele 6-17,”insă bufetul din incintă funcţionează până noaptea târziu,pe lângă asta, wc-ul public din Piaţă se inchide la ora 16 ,iar bufetul,neavând toaletă proprie ,clienţii lor  işi fac nevoile prin Piaţă,pe unde apucă”.

Sugestia venită din partea tuturor vânzătorilor este de a fi prezentă  o patrulă de noapte in incinta pieţii, pentru a proteja micii comercianţi care au aici magazine.

Veres Etelka are o asociatie familiala si este foarte mecajita deoarece “ieri dimineaţă a fost forţat geamul,hoţii  au intrat,au dus un bax de energizant,iar din frigider câte 5 flacoane din fiecare sortiment de energizant.Într-un bol aveam in jur de 30 lei mărunţi ,aceştia au fost sustraşi şi in locul lor au fost puse seminţe.Azi dimineaţă iar a fost forţat şi deschis geamul ,dar probabil nu au intrat că nu a lipsit nimic.Dimineaţa devreme un comerciant cu roşii de la Arad a văzut 2 copii . Pe lângă asta,zilnic se urcă pe acoperişul magazinelor şi fac plimbări,sunt aceeaşi copii pe care-i vedem  în faţa marilor supermarketuri”.

Fenomenul spargerilor,atât  in incinta Pieţei cât şi in oraş,nu reprezintă o noutate, insă amploarea pe care l-a luat în ultimul timp creează probleme atât comercianţilor cât şi forţelor de ordine publică.

Am cerut câteva detalii şi de la şeful Pieţei Agro-Aliomentare din Carei,  Avram Vasile care a precizat că ” din păcate, existenţa celor 2 baruri din incinta pietei ,care funcţionează până seara târziu mă impiedică să inchid Piaţa la ora 16,când practic se incheie activitatea de comerţ ambulant .

Efracţiile s-au produs numai la spaţiile cu profil alimentar, ceea ce denotă că spargerea a fost făcută de copii subnutriţi,proveniţi din familiile dezorganizate care locuiesc in zonele limitrofe pieţii.Spaţiile vizate de hoţi nu sunt dotate sau asigurate cu sisteme de alarmă.

Seara,in drum spre casă, am trecut pe la piaţă în jurul ore 20,30 şi am găsit  două fete care se dădeau cu rolele , le-am explicat că nu este locul potrivit pentru acest sport şi au plecat.În jurul orei 21,30 am revenit, totul era in ordine, insă cârciumile erau deschise.

In urma repetatelor  spargeri care s-au produs in ultimele săptămâni, am găsit o persoană care s-ar oferi să păzească spaţiile comerciale din Piaţă,după ora 16 şi pe timp de noapte, dar trebuie găsit cadrul legal ,vizavi de acest serviciu de pază , care ar putea  fi plătit şi de proprietarii de magazine”.

Intre timp am aflat ca si localurile din jurul Pietei au fost „vizitate” de spargatori,semn ca fenomenul ia amploare iar cei certati cu legea nu mai au nicio retinere in a-si continua seria intrarilor prin efractie in locurile dorite.

Pana la analizarea de catre Primarie a oportunitatii angajarii unui agent de paza sau a detasarii unei patrule pe timpul noptii in aceasta zona,comerciantii au la dispozitie doua variante ,ori achiziţionarea unui sistem de protecţie şi alarmare, ori încheierea unui contract cu o firmă specializată în servicii de securitate şi pază.

redactia

comentarii

de vasile la 11 iulie 2011 - 12:20

Ohh.. vai… sa inteleg ca dintre toti managerii orasului in frunte cu CITY manager-ul de pe Baker.. pardon Bekor Street unde isi are Primaria locatia nu reusesc sa puna lucrurile cap la cap. Foarte dificil sa ajustezi programul toaletei cu cel al bufetului. Asa-i…

Pe de alta parte, copiii astia care sunt mai mult spargatori de nuci decat adevarati spargatori, face ceea ce fac din disperare de foame. Pana cand cineva nu va reusi sa ii indrume spre munca ei vor continua sa sparga magazinele cu profil alimentar, pivnite si orice camara din care iese miros de sunca. Nu ar putea oare chiar vanzatorii sa ii tenteze cu munca in schimbul careia sa primeasca bani sau mancare? Asa ar avea o alta satisfactie, tipica de secol XXI intr-o tara ce se vrea capitalista. Doar ca probabil parintii nu i-ar lasa sa faca asta si uite asa, micutii spargatori de nuci vor fi in curand spargatori de banci. Probabil ca mai e o chestiune de timp pana cand ei vor scoate cutitul sau arma in fata cuiva.

De ce parintii lor nu pot fi scosi de sub drepturile parintesti daca legea nu poate face nimic impotriva acestor copii?

Romania.

Lasati un comentariu