Prejudiciul cauzat RODIPET este de 35,5 milioane de euro

• publicat la: 23 iulie 2011
Prejudiciul cauzat RODIPET este de 35,5 milioane de euro

Update : Percheziţiile de la cele nouă imobile care îi aparţin lui Said Baaklini s-au încheiat vineri seara, în jurul orei 19,00. La o parte din percheziţii a participat şi Baaklini, care spre seară a fost lăsat de procurori să meargă la spital deoarece i s-a făcut rău. Procurorii au hotarat sa-i impuna masura restrictiva de a nu parasi tara. Baaklini va fi audiat de procurorii cel mai probbabil saptamana viitoare, daca procedura judiciara nu-i va pune viata in pericol.

Update În timpul percheziţiilor de la imobilele lui Said Baaklini, deţinute în localităţile Bucureşti, Otopeni, Snagov, Voluntari, Ştefăneşti, anchetatorii au ridicat documente financiar-contabile şi a alte mijloace materiale de probă utile, între care se află suporturi informatice. Potrivit probelor administrate până acum de anchetatori, Baaklini este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare a RODIPET – societate de distribuţie a presei -, căruia i-ar fi cauzat un prejudiciu de 20 de milioane de euro (din prejudiciul total de 35,5 milioane).

La acţiunea coordonată de procurorii DIICOT au participat poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, ajutaţi de SRI cu suport tehnic pentru înregistrări de convorbiri telefonice , ambientale, pentru interceptari de mesaje informatice. Acţiunea de vineri este o continuare a anchetei devalizării RODIPET, demarată anul trecut, în iunie, prin punerea sub învinuirea a unui grup infracţional coordonat de fraţii libanezi Hassan şi Mehdi Awdi.

Cum au devalizat Rodipetul fraţii Awdi şi Said Baaklini

Prin intermediul a 70 de societăţi comerciale, unele dintre ele fantome sau înregistrate în Liban sau paradisuri fiscale, gruparea Awdi-Baaklini a facturat servicii fictive ( consultanţă, reprezentare, prestări servicii , împrumuturi de la firme controlate de gruparea infracţională etc ) sau a vândut active ale RODIPET. Baaklini a figurat şi ca administrator al RODIPET. Serviciile fictive au fost aprobate de adunarea generală a acţionarilor, unde fraţii Awdi luau deciziile deoarece aveau poziţia dominantă (deţineau majoritatea acţiunilor) . Banii au circulat prin cele 70 de firme până au ajuns în Liban sau în paradisul fiscal Delaware. Beneficiarii principali finali au fost Baaklini şi fraţii Awdi. Făptuitorii au profitat de faptul că nu au existat controale post-privatizare la RODIPET, care trebuiau făcute de AVAS.

Cum a furat RODIPET banii trusturilor de presă

Societatea RODIPET de distribuţie a presei a fost privatizată în 2003, în timpul Guvernului Năstase, când APAPS-ul condus de Ovidiu Muşetescu a acceptat ca fraţii Hassan şi Mehdi Audi să preia preluat activele acestei societăţi, în ciuda protestelor trusturilor de presă.. Intre active se aflau mii de chioşcurile de distribuţie din aproape toate localităţile din ţară. În decursul anilor de după privatizare, mare parte din banii încasaţi de RODIPET prin vânzarea ziarelor şi prin vânzarea unor active au ajuns în conturile unor firme fantoma – unele dintre ele cu sediul înLiban , altele în paradisul fiscal Delaware-SUA (controlate tot de cei trei de libanezi), spun sursele noastre. Documentele de înstrăinare a bunurilor au fost semnate, între alţii, şi de Said Baaklini, ca administrator. Între trusturile de presă care au înregistrat cele mai mari pierderi se află Adevărul şi România Liberă. Banii încasaţi pe ziarele vândute au plecat în principal spre plata unor rate de împrumuturi angajate ( fictiv) de RODIPET, prin semnătura lui Baaklini.

Grupul Awdi ” şi-a exercitat influenţa (…) în mediul politic”

În iunie 2010, când s-a declanşat anchetarea fraţilor Awdi, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe 25 de imobile (din care cinci hoteluri) şi pe 150 de autovehicule şi utilaje pentru a acoperi suma delapidată de 35,5 milioane de euro.
Pentru documentarea grupării infracţionale procurorii DIICOT au făcut, anul trecut, 24 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Constanţa şi Ilfov. Atunci, procurorii DIICOT consemnau în rezoluţia de începere a urmăririi penale a fraţilor Hassan şi Mehdi Awdi, patronii RODIPET, că „grupul a operat conform unei anumite discipline şi a unui anumit control  la nivel naţional şi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media, în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate”.

Update: Libanezul Said Baaklini a fost dus în această dimineaţă pe sus la DIICOT – structura centrală deoarece a refuzat să pună la dispoziţia procurorilor documente din perioada în care a fost administrator la RODIPET. El a fost gasit într-un imobil din strada gen Budişteanu, unde deţine un restaurant,

Procurorii DIICOT au extins investigaţiile în care anul trecut i-au pus sub învinuire pe fraţii Hassan ( fugit din România) şi Mehdi Awdi pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidarea activelor SC Rodipet SA, societate cu profil pentru distribuirea presei. Anul trecut, procurorii l-au ridicat pe Mehdi, iar după audire l-au eliberat. Prejudiciul produs  RODIPET era estimat de anchetatori la circa 35,5 milioane de euro.

Acum procurorii fac perchiziţii în nouă imobile, între care se află şi sediul firmei Libarom Agri SRL şi la domiciliul lui Said Baaklini. Baaklini mai este implicat într-un dosar penal instrumentat de DNA în care este acuzat de fraude (returnări ilegale de TVA de peste 60 de milioane de euro) alături de conducerea UCM Reşiţa. El a fost dat în urmărire internaţională, capturat în Bulgaria, audiat de DNA şi apoi eliberat de instanţă.

Procurorii fac astăzi percheziţii la locuinţa lui Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL „în vederea ridicării mai multor documente financiare  contabile şi a altor mijloace materiale de probă utile în soluţionarea cauzei”, potrivit unui comunicat DIICOT.

DIICOT efectuează nouă percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale SC LIBAROM AGRI SRL şi la locuinţa lui Said.

„Acţiunea de astăzi este o continuare a documentării investigative realizate de către procurorii DIICOT în dosarul privind activitatea infracţională derulată prin intermediul SC RODIPET SA (actual SC NETWORK PRESS CONCEPT SA) de către învinuiţii HASSAN AWDI ş.a.”, se arată în comunicat.

sursa rlonline

Lasati un comentariu