România sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional.Nu şi Careiul

• publicat la: 29 iulie 2011
România sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional.Nu şi Careiul

Vinerea aceasta România sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional. Din 1848  „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec drag românilor, care a dat curaj în momente cruciale, cum ar fi Războiul de independenţă sau Primul şi Al Doilea Război Mondial. Nu a devenit însă imn naţional decât în 1990, când a înlocuit Trei Culori, imnul naţional al României din anul 1977 şi până la Revoluţie.

Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840  în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.

Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de „Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie!”  şi de imnul comunist „Trei culori”. Acestuia i-a luat locul după Revoluţie „Deşteaptă-te, române!”.  Versurile şi aranjamentul îi aparţin lui Andrei Mureşanu, iar Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascăl la primul gimnaziu românesc braşovean susţinea că el este autorul muzicii.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, „Deşteaptă-te române!” s-a auzit în toată ţara, unindu-i pe români împotriva dictaturii comuniste. A ajuns astfel ca în 1990 să fie instituit aproape de la sine ca imn naţional.

În municipiul Satu Mare,Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primaria şi Garnizoana Satu Mare au organizat, vineri 29 iulie 2011, ora 10:30, pe platoul din Piata 25 Octombrie, o ceremonie publică dedicată Zilei imnului naţional al României. Ziua Imnului Naţional al României a fost marcată si la Satu Mare în prezenta autoritătilor locale, a multor politicieni si, din păcate, a foarte puţini sătmăreni. Au participat prefectul Radu Giurcă, subprefectul Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Adrian Stef, primarul Iuliu Ilyes, reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate. Evenimentul a debutat cu salutul adresat de către prefectul Radu Giurcă gărzii militare.

După acest moment a avut loc oficiul religios celebrat de către protopopul ortodox Ioan Socolan şi preotul militar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare, Cristian Silaghi. Gheorghe Todut din cadrul Directiei pentru Cultură a evocat semnificatia evenimentului” Desteaptă-te, române!”.

La Carei,nici in acest an  nu s-a sărbătorit Ziua Imnului Naţional.

Ziua imnului naţional al României a fost proclamată prin Legea nr. 99 din 26 mai 1998 şi se sărbătoreşte in fiecare an la data de 29 iulie.

redacţia

comentarii

de nelu la 30 iulie 2011 - 17:02

dupa cum bine stim careiul are primar si vice de la udmr asa ca nu e de mirare ca ignora tot ce e romanesc chiar daca salariul lor vine de la guvernul ROMANIEI!

de careiean la 31 iulie 2011 - 10:39

Dupa cum bine stim in Carei mai sunt partide si organizatii care daca cere pot sarbatori fara macar 1 leu alocat pt asta. Se pare ca mare interes nu au facut acele partide nici macar sa organizeze ceva.
Dar in 2011 inca nu este campanie electorala ……..

Lasati un comentariu