Ţara clocoteşte la 38 de grade: ghidul drumului spre răcoare

• publicat la: 16 iulie 2011
Ţara clocoteşte la 38 de grade: ghidul drumului spre răcoare

În unele zone ale ţării termometrul ar putea arăta temperaturi apropiate de 40 de grade Celsius.

Soarele va fi dogoritor în weekendul acesta. Sunt posibile vijelii în unele zone, iar aerul s-ar putea răcori un pic începând de mâine. Sudul rămâne sub im periul caniculei. Prognoza arată că urmează trei zile fierbinţi.

Azi. Recordul de temperatură se va înregistra în zona Banatului, unde termometrul ar putea arăta chiar şi 38 de grade. Atmosfera caniculară se instalează în toată ţara, iar temperaturile nu vor fi sub 30 de grade. În munţii din nordul Moldovei vor fi temperaturi de 33 de grade. În zonele înalte sunt condiţii de ploi trecătoare. La malul mării, soarele va străluci pe cer pe tot parcursul zilei, fără să fie deranjat de vreun nor. Temperatura va atinge în jur de 32 de grade Celsius. În Maramureş, spre seară, sunt posibile averse torenţiale cu descărcări electrice şi grindină. Bucureştiul va fierbe la temperaturi maxime de 36 de grade.

Mâine. Vremea caniculară, cu temperaturi care ar putea ajunge la aproximativ 36 de grade, va stăpâni în continuare Dobrogea, Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei. În celelalte zone ale ţării se va mai răcori puţin, iar termometrul va arăta ma xime între 25 şi 30 de grade. La munte, pe Valea Prahovei, vor fi condiţii de ploaie şi vor fi în jur de 28 de grade. Aceeaşi situaţie va fi şi în munţii din partea de nord a Moldovei, unde termometrul va arăta 22 de grade. În schimb, la mare, soarele va sta pe cer toată ziua şi va încălzi aerul până la 32 de grade. În Capitală, deşi vor fi uşoare înnorări, temperaturile nu vor scădea sub 34 de grade.

Luni. Vremea va fi instabilă în aproape toată ţara, mai puţin la mare şi în Muntenia, unde razele soarelului nu vor fi deranjate de niciun nor. La munte sunt condiţii de ploaie, iar temperaturile vor fi în jurul valorii de 22 de grade. În Bucureşti, temperatura maximă va fi de 34 de grade şi sunt posibile averse de ploaie.

COD GALBEN

Vijelii în Vest, caniculă în rest

În regiunile vestice, astăzi şi mâine, vor fi intesificări ale vântului, iar vremea va avea aspect de vijelie. Vor fi descărcări electrice, iar aversele ar putea avea caracter torenţial. „Izolat, cantităţile de apă pot depăşi 50 l/mp şi vor fi căderi de grindină”, atenţionează specialiştii Institutului Naţional de Meteorologie.

Odată cu această prognoză, meteorologii au anunţat cod galben, care a fost declarat de joi, ora 23.00, până mâine la ora 23.00.

Acelaşi tip de avertizare, dar pentru caniculă, a fost dat începând de ieri şi până mâine pentru regiunile sud-estice ale ţării.

LA DRUM

Poliţiştii le cer şoferilor să circule şi pe rutele ocolitoare şi să evite traficul aglomerat, dimineaţa devreme şi înainte de miezul nopţii

În drumul spre mare, începând de mâine, poliţiştii şi medicii de pe Am bulanţe vor face echipe mixte pentru a acorda ajutor în timp util şoferilor afectaţi de caniculă.

„Se presupune că foarte multe dintre accidentele care s-au întâmplat în ultima perioadă au legătură cu problemele de sănătate accentuate din cauza vremii caniculare”, a declarat, pentru „Evenimentul Zilei”, Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere .

Înainte de a porni pe drumul spre mare trebuie să aveţi în vedere câteva sfaturi primite de la poliţişti, precum şi ultimele informaţii legate de trafic:

Începând din acest weekend, pentru autoturismele şi motocicletele care nu depăşesc 3,5 tone, conducătorii vor plăti o taxă de 5 lei la trecerea podurilor peste Dunăre, dinspre Feteşti spre Cernavodă şi Giurgeni – Vadul Oii. Până acum, la primul, pentru motociclete se plătea 8 lei, respectiv 11 lei pentru autoturisme, iar la cel de-al doilea era o taxă unică de 9 lei.
Intervalele orare între care circulaţia este foarte aglomerată sunt: 22.00 – 23.00 şi 03.00 – 8.00. Dintre staţiunile de pe litoral, în Mamaia este înregistrat cel mai mare trafic rutier;

Poliţiştii le recomandă şoferilor rute ocolitoare în drumul spre mare. Iată variantele:

1. Cernavodă – Rasova – DN3 – Adamclisi – DN3 – Murfatlar – Constanţa – DN 39 – Mangalia;

2. Cernavodă – Rasova – DN3 – Adamclisi – Negru Vodă – Mangalia – 2 Mai – Vama Veche;

3. Bucureşti – Călăraşi – Ostrov – DN3 – Băneasa – Deleni – DJ391 – Cerchezu – Negru Vodă – Albeşti – Mangalia;

4. Bucureşti – Autostrada A2 – Lehliu – Călăraşi – Varianta 1;

5. Bucureşti – Autostrada A2 – Drajna – Slobozia – Hârşova – DN2A – Constanţa – DN 39 – Mangalia;

6. Bucureşti – Autostrada A2 – Feteşti – Gura Ialomiţei – Hârşova – DN2A – Constanţa – DN 39 – Mangalia;

7. Bucureşti – Autostrada A2 – Km. 160 – DJ 223 – Cochirleni – Aliman – Ion Corvin – Deleni – DJ391 – Cerchezu – Negru Vodă – Albeşti – Mangalia
sursa evz.ro

Lasati un comentariu