Tokes: În schimbul teritoriului pierdut cerem dreptul la autonomie

• publicat la: 23 iulie 2011
Tokes: În schimbul teritoriului pierdut cerem dreptul la autonomie

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Tőkés László, a afirmat sâmbătă, la Tuşnad, că în România maghiarii trebuie să se aşeze la masă cu românii pentru un dialog de la egal la egal, în vederea obţinerii drepturilor în locul teritoriului pierdut, relatează NewsIn.

Tőkés László a afirmat sâmbătă, la Tuşnad, că în România este nevoie de o înţelegere, de un dialog între naţiuni, însă acestă discuţie trebuie să fie de la egal la egal ca naţiune cu naţiune. Politicianul a accentuat că, dacă maghiarii au pierdut teritoriul, cer în schimbul acestuia dreptul la autoderterminare.

„Dacă am pierdut teritoriu, cerem în schimb drepturi, inclusiv dreptul la autodeterminare naţională limitată, dreptul la toate tipurile de autonomie”, a spus Tőkés László.

Preşedintele CNMT şi-a exprimat îngrijoarea că din Bazinul Carpatic emigrează tot mai mulţi maghiari, numărul lor scăzând în ultimii 30 de ani cu un milion, ceea ce înseamnă mai mult decât pierderile suferite în cel de al doilea război mondial. Politicianul a precizat faptul că în privinţa reorganizării administrative a României maghiarii nu vor negocia.

Totodată, Tőkés a criticat UDMR, afirmând că ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional a semnat documentul privind descărcarea de gestiune arheologică de la Roşia Montana, astfel fiind eliminat unul dintre obstacolele deschiderii minei de aur. Politicianul a accentuat că se teme că şi ministrul Mediului, Borbély László, va da undă verde deschiderii minei.

„Vedem unde duce politica oportunistă, în care cel asuprit îşi exercită puterea laolaltă cu asupritor”, a spus Tőkés László.

Europarlamentarul a vorbit la Tuşnad şi despre refuzul Tribunalului Bucureşti de a înregistra Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), citând din hotărârea instanţei, potrivit căreia organizaţia politica are ca scop „reprezentarea interesului unei comunitatăţi şi nu a interesului naţional”. În opinia politicianului, documentul este discriminatoriu şi absurd, deoarece arată că „voinţa politică a maghiarilor din România nu face parte din voinţa naţională din România, interesele şi valorile naţionale ale maghiarilor din România nu constituie parte a intereselor şi valorilor naţionale româneşti”.

În încheiere, Tőkés a apreciat preşedinţia ungară UE, şi a îndemnat la unitatea maghiarilor cu maghiarii şi unitatea maghiarilor cu românii. „Să găsim drumul unităţii nu doar cu românii, ci şi cu maghiarii. Din această cauză există Tusványos în fiecare an”, a conchis politicianul.

sursa rlonline

comentarii

de ANTICORUPTIE la 25 iulie 2011 - 12:42

ce toto cereti autonomie?nu ar fi mai simplu sa va mutati cu toti cei care vreti autonomie in ungaria si e ca rezolvata problema.

de avocat la 27 iulie 2011 - 03:38

plecati cel mai simplu!!!

de ana la 5 ianuarie 2012 - 18:12

Ce-a pierdut hortistul asta? Ungaria a „pierdut” la Trianon teritorii nemaghiare: Slovacia, Croatia si Transilvania, deci pamanturi care nu erau ale lor.

de mirel matei la 15 martie 2012 - 13:12

ar fi mai bine sa plecati la voi in ungaria..nesimtitilor..cewreti sa vi se respecte drepturi cand voi in perioada ocupari transilvaniei a-ti macelarit romani.

de rakoczi la 15 martie 2012 - 15:24

Unde si cand a existat Slovacia ca si tara????????

de ana la 15 martie 2012 - 17:02

era vorba de TERITORIUL locuit de slovaci. Fiindca daca vorbim de state independente, intre 1541 si 1918, nici ungaria nu a existat ca stat independent cu exceptia perioadei 1848-1849, pe vremea revolutiei. Pana la asediul Vienei, Ungaria era impartita intre turci si austrieci, iar dupa 1683 a trecut sub stapanirea Austriei. intre 1867 si 1918, „Ungaria” exista in cadrul imperiului austro – ungar.

de rakoczi la 15 martie 2012 - 19:29

Dar a existat,in schimb Slovacia NICIODATA!Nu erau slovaci ci TOUTI (totok)!

de mot la 15 martie 2012 - 20:22

intai a fost dacia si apoi au venit toti ceilalti ca ursu la miere

de rakoczi la 15 martie 2012 - 22:13

Si asta e drept,dar din pacate Dacii harnici au disparut….si au ramas cei din armata Romana…….care bine stim cine erau……

de Horia Mărieș la 16 martie 2012 - 00:10

Old Maps – CAREI, NAGYKAROLY, GROSSKAROL – Harti vechi

http://www.youtube.com/watch?v=Yv-tMw2v2uI

de Horia Mărieș la 16 martie 2012 - 02:54

Dacii – Adevăruri tulburătoare – Document

http://www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58&feature=player_embedded#!

de rakoczi la 16 martie 2012 - 07:05

Da domnu Maries,corect.

Lasati un comentariu