Un europarlamentar român sesizează Comisia Europeană despre accesul limitat la tratament a pacienţilor români

• publicat la: 21 iulie 2011
Un europarlamentar român sesizează Comisia Europeană despre accesul limitat la tratament a pacienţilor români

Comisia Europeană cere prin Directiva Transparenţei ca guvernul statelor membre să ia decizia rambursării medicamentelor noi la cel mult 180 de zile de la primirea aprobărilor de punere pe piaţă.

Parlamentarul Cristian Silviu Busoi a făcut o interpelare la Parlamentul European cu privire la acest subiect, sesizând o intârziere nepermisă de peste 1200 zile astăzi a Guvernului României in luarea acestei decizii.

“Ca răspuns la criza financiară, Guvernul din România a luat măsuri drastice de reducere a costurilor. Desi aceste măsuri au ajutat la reducerea unor costuri de sanatate, ele au redus accesul la tratament si ingrijire medicala al multor pacienti romani. Una din masurile de control al costurilor introduse de Guvern a fost si aceea de a bloca rambursarea unor molecule inovative si revolutionare de medicamente.Din 2008 si până acum, 100 de molecule  noi asteaptă decizia de aprobare a rambursării, asta in conditia in care au toate aprobările necesare. Printre produsele care asteaptă decizia de rambursare se află si medicamente cu potential salvator. Totodată, sunt in asteptare si medicamente inovative prin introducerea cărora se pot scădea mult costurile de ingrijire medicală , si, implicit, cheltuielile totale ale Guvernului, prin faptul că le vor permite pacientilor să aibă o viaţă activă, vor reduce numărul zilelor de spitalizare si efectele adverse. Directiva Transparentei (89/105/EEC) le cere Statelor Membre să ia decizia de aprobare a rambursarii in termen de maxim 180 de zile de la primirea aprobărilor de punere pe piata. Acestea fiind spuse, cer Comisiei investigarea modului arbitrar de amanare a aprobării deciziei de rambursare si totodata sa ajute autoritatile romane sa găsească o cale de a le inlesni pacientilor români accesul la noile medicamente”.

sursa topsanatate

Lasati un comentariu