Autobuzul românesc care vrea să se bată cu Mercedes

• publicat la: 21 August 2011
Autobuzul românesc care vrea să se bată cu Mercedes

Uzina Roman din Braşov produce, de un an, un nou model de autobuz cu care speră să câştige cât mai multe contracte cu municipalităţile din ţară. Ţinta cea mare este Bucureştiul, însă oficialii Roman spun că aici este foarte greu de intrat pentru că există alte „interese”.

Primul autobuz Urban Crosstown a iesit de pe liniile de fabricaţie de la Roman Braşov acum un an. Dezvoltat în ideea vinderii lui către cât mai multe municipalităţi, autobuzul şi-a cam dezamăgit constructorul. Şi nu din cauză că ar avea probleme tehnice, ci din cauză că nu prezintă un prea mare interes pentru edilii din ţară. Din mai multe motive, însă primul ar fi faptul că primăriile nu dispun de bani. Aşa că, atunci când se decid să schimbe sau să sporească  flota locală de autobuze, apelează la cele second – hand. Excepţie fac câteva oraşe mai mari din ţară şi Bucureştiul. Unde s-a mers, în totalitate, pe achiziţionarea de autobuze fabricate de concerne internaţionale, dar mai scumpe.

„Autobuzele Mercedes cumpărate la Bucureşti(Citaro  – n.r.) n-au, toate, aer condiţionat şi au costat 180.000 de euro pe bucată. Autobuzele noastre costă 120.000 de euro şi au, toate, aer condiţionat. A fost o licitaţie, dar caietul de sarcini era făcut în aşa fel încât să poată câştiga orice firmă care are sigla un cerc împărţit în trei”, spune Carol Rugacs, directorul general al fabricii braşovene. Potrivit acestuia, doar 60 de autobuze au fost vândute în decursul unui an. Marea majoritate unor firme private de transport internaţional. Doar 14 au ajuns la primării, în orașe mai mici.

Oficialul companiei braşovene spune că va participa la toate licitaţiile regiilor de transport local cu autobuzul Roman, însă are îndoieli că acestea se vor exista, mai ales acum, când lipsa banilor este o problemă severă.

Autobuzul Urban Crosstown are motorizare EURO 5,  podea total coborâtă, caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu mobilitate redusă şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Are o capacitate totală de 91 de persoane, pe scaune şi în picioare şi atinge o viteză maximă de 80 de km/h. Autobuzul are şi o variantă cu podea joasă.

Sursa: Money.ro

comentarii

de Careian 4ever la 21 August 2011 - 15:56

Big LIKE!

de Gigibecali la 22 August 2011 - 20:44

Foarte fain imi place macar facem si noi ceva dar din pacate toata lumea vrea mertan eu in locul guvernului as face programul Rabla pt autobuze si tractoare camioane dar produsele sa fie fabricate in Romania dar acesta e doar un vis de al meu.

Lasati un comentariu