Criza se va generaliza

• publicat la: 25 august 2011
Criza se va generaliza

Cunoscutul economist Nouriel Roubini, cel care a reusit sa prevada actuala criza mondiala face inca o previziune legata de situatia economica a omenirii.

„Recentele demonstratii populare, de la cele din Orientul Mijlociu si Israel si pana la cele din Marea Britanie, precum si nemultumirile tot mai pronuntate din China, se vor generaliza in curand, atat in tarile cu economii avansate, cat si in cele emergente. Iar toate acestea vor avea un singur punct de plecare: saracia in crestere, somajul ridicat, inegalitatea si lipsa de speranta. Chiar si clasele de mijloc din lume simt cum le scad veniturile si nivelul de trai” crede Nouriel Roubini.

In principiu are dreptate. De fapt aceste modificari apar datorita schimbarii structurii economiei mondiale. Productivitatea a crestul atat de mult incat avem supraproductie aproape in toate domeniile. Intrarea pe piata muncii a noilor generatii mai ales in tarile cu economii mai slabe nu are loc iar ocupatiile principale ale noilor generatii sunt antisistem.

Faptul ca si in tari dezvoltate precum Marea Britanie si Italia, tinerii nu isi mai gasesc locul constituie un fenomen deosebit de grav. Instabilitatea se va accentua la nivel mondial pana cand un nou ciclu economic va incepe. Dupa ce in anii 90 a fost internetul si companiile legate de el iar in anii 2000 serviciile financiare   complexe acum e nevoie de o noua speranta. Economia mondiala inca nu a indentificat acest nou domeniu. Din evolutia pietelor noua directie pare  a fi cea a energiilor neconventionale singura care a cunoscut cresteri spectaculoase in ultimii trei ani.

Daca aceasta noua directie se va concretiza nu ne ramane decat sa aflam. Pana atunci instabilitatea economica va continua.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu