Cum să eviţi apariţia dopurilor de ceară

• publicat la: 22 august 2011
Cum să eviţi apariţia dopurilor de ceară

Senzaţia de ureche înfundată şi uşoară scădere a auzului este cunoscută de majoritatea persoanelor, mai ales după efectuarea băii. De cele mai multe ori această problemă este cauzată şi acutizată de apariţia unui dop de cerumen. Cum apare dopul de cerumen, cum se scoate şi când este nevoie de un consult ORL?

Importanţa cerumenului pentru sănătatea urechii

Contrar a ceea ce se crede, cerumenul nu este o secreţie inutilă, ba dimpotrivă. Produs de canalul auditiv al urechii externe, această substanţă octuoasă, de culoare galbenă, care seamănă cu o ceară, este benefică pentru sănătatea urechilor. „Ceara”, cum mai este denumită popular, este un lubrifiant care protejează împotriva uscăciunii şi a iritaţiei mucoasei pentru că are rol antibacterian şi antifungic. Rolul acesteia este similar unei bariere de protecţie împotriva microbilor şi a altor corpi străini care pot perturba funcţia urechii.

Dacă nu este perturbat de niciun factor extern, cerumenul este evacuat progresiv către exterior. Cantitatea, culoarea şi consistenţa acestuia sunt specifice fiecărei persoane în parte.

Însă, uneori din diverse motive, cerumenul se blochează, se aglomerează şi formează un dop în canalul auditiv. Dopul de cerumen este format dintr-un amestec de secreţii de glande sebacee şi ceruminoase, de celule moarte, de bacterii şi particule de praf. Acest dop poate provoca scăderea sau pierderea temporară a auzului sau chiar dureri la nivelul urechii.

Când este nevoie de un consult medical?

Prezenţa unui dop de ceară impune adesea consultul medical de specialitate. Simptomele pe care le prezintă bolnavul sunt: senzaţia de ureche înfundată, auz scăzut sau surzenie temporară şi în anumite cazuri dureri. Scoaterea dopului este o procedură care trebuie efectuată numai de către un medic. Se poate face ori prin spălăuri auriculare cu o soluţie sterilă, ori prin aspiraţie. În cazul persoanelor care fac frecvent dopuri de ceară, medicul poate recomanda administrarea unui spray auricular care să fluidifice cerumenul pentru a se elimina mai usor.

Câteva precauţii pe care să le iei zilnic sunt suficiente pentru a reduce riscul apariţiei unui dop de ceară:

  • Urechile nu se spală zilnic! Este o concepţie greşită aceea că urechile trebuie spălate zi de zi. Cerumenul are un rol protector pentru canalul auditiv şi trebuie lăsat să-şi îndeplinească funcţia. Însă, o dată sau de două ori pe săptămână, spală suprafaţa exterioară a canalului auditiv cu apă călduţă, după care şterge-te bine. Apa rămasă în urechi şi umezeala favorizează apariţia infecţiilor, respectiv a otitei externe. Poţi folosi colţul unei batiste sau al unui prosop curat, înmuiat în apă caldă, pe care să-l roteşti în jurul pavilionului urechii.
  • Beţişoarele de urechi sunt contraindicate! Foarte multe persoane folosesc beţişoare igienice din bumbac pentru a-şi curăţa urechile. Însă, prin utilizarea acestora nu fac decât să împingă cerumenul în interior. Astfel, acesta se va acumula încetul cu încetul pe canalul auditiv, iar în timp va forma un dop. Un alt risc al folosirii betisoarelor este acela al perforării timpanului.Multe persoane şi-au atins şi chiar perforat timpanul, din dorinţa de a-şi curăţa urechile mai bine. De asemenea, utilizarea beţişoarelor igienice este total interzisă în cazul copiilor, pentru că aceştia au canalul auditiv mai strâmt si mult mai scurt.
  • După baie, şterge urechile bine! Pentru că apa favorizează umflarea cerumenului uscat, este bine ca in momentul in care mergi la piscină sau faci baie in mare să foloseşti dopuri de plastic. De asemenea, usucă-ti urechile de fiecare dată după ce ai făcut baie, cu coltul unui prosop de exemplu.
  • Spray-uri auriculare pentru o curăţare uşoară! Pentru a menţine urechile curate, specialiştii au creat spray-urile auriculare. Acestea se utilizează usor printr-o singură pulverizare, iar acomodarea cu zgomotul din momentul difuziei picăturilor fine este foarte scurtă. Insă, persoanele care au avut afectiuni mai grave, precum timpan perforat, otită etc, este recomandat să ceară sfatul medicului ORL-ist inainte de utilizare.

Variante de spray-uri: Humex Spray Auricular (35 lei), Aurecon (20 lei), Audiclean (60 lei), Audispray (35 lei) etc.

Sursa: Acasă

Lasati un comentariu