Greenpeace: hainele de la H&M, Adidas și alte 12 companii conțin substanțe toxice

• publicat la: 23 august 2011
Greenpeace: hainele de la H&M, Adidas și alte 12 companii conțin substanțe toxice

În produsele  a 14 mari firme de îmbrăcăminte au fost depistate urme de substanţe chimice ce pot aduce prejudicii fertilităţii umane, a anunţat marţi, la Beijing, organizaţia Greenpeace.

Printre mărcile menţionate de ONG-ul de apărare a mediului se numără Adidas, Uniqlo, Calvin Klein, Li Ning, H&M, Lacoste, Converse şi Ralph Lauren. Greenpeace a cumpărat din 18 ţări eşantioane ale acestor mărci, fabricate în China, Vietnam, Malayezia şi Filipine şi le-a analizat. „În două treimi din eşantioane au fost detectaţi etoxilaţi de nonilfenol (NPE)”, a spus la o conferinţă de presă ţinută la Beijing Li Yifang, la prezentarea raportului „Dirty Laundry 2”.

Etoxilaţii de nonilfenol sunt produse  chimice des folosite ca detergenţi în multe procese industriale, precum şi la fabricarea materialelor textile naturale  şi sintetice.

Evacuaţi în canale, ei se descompun în nonilfenol (NP), un subprodus foarte toxic. „Nonilfenolul este un element de perturbare hormonală”, a arătat dna Li, precizând că acesta poate contamina lanţul alimentar, acumulându-se în organismele vii şi ameninţându-le fertilitatea, sistemul de reproducere şi creşterea.
„Nu este o problemă numai pentru ţările în curs de dezvoltare unde se fabrică textilele. Cantităţi reziduale de NPE sunt deversate la spălarea hainelor şi astfel ele intră în ţări în care folosirea lor este interzisă”, a mai spus Li Yifang.

Greenpeace a publicat „Dirty Laundry” în urmă cu șase săptămâni, în raport arătându-se cum furnizorii de mărci celebre de articole de îmbrăcăminte infestează apele unor fluvii din China cu deşeuri chimice. După difuzarea acestui raport, mărcile Puma şi Nike s-au angajat să elimine din procesul de fabricaţie orice substanţă chimică până în 2020. În schimb, Adidas s-a mulţumit să dea un „comunicat laconic, fără să-şi ia niciun angajament”, a încheiat Li Yifang (Agerpres).

Lasati un comentariu