Piersicile – sursă bogată de vitamine

• publicat la: 4 august 2011
Piersicile  – sursă bogată de vitamine

Piersicile au un gust dulce, aromat, sunt zemoase, deosebit de gustoase şi hidratează organismul (87% din conţinut este apă). Mai mult, acestea reprezintă o sursă bogată de vitamine şi minerale, cu importante proprietăţi terapeutice. Au un conţinut mare de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 şi E. Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi deloc neglijabile de fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi, fibre.

Beneficii
Principalele acţiuni terapeutice ale piersicilor sunt:
energizante; stimulează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare; diuretice şi laxative; ajută la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunităţii organismului. Datorită constituenţilor săi, piersica poate fi de un real beneficiu în cazul persoanelor astenice, slăbite, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţă sau care prezintă stări depresive.

Efecte curative
Datorită conţinutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, având un tranzit intestinal leneş. Acestea înlătură constipaţia şi favorizează digestia, cu efect favorabil şi în caz de hemoroizi. Piersicile au efecte benefice şi în cazurile de litiază urinară, reumatism, gută, datorită acţiunii lor diuretice-depurative. Antioxidanţii inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a unor afecţiuni cardiovasculare. Tot datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrănire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.

Cum le consumăm?
Intern, piersicile se pot consuma:
Crude cu coajă, după o spălare sub jetul de apă. Se recomandă consumul a trei-patru piersici dimineaţa, în loc de micul dejun, câteva zile la rând. O astfel de cură este indicată pentru stimularea funcţiilor digestive şi menţinerea alcalinităţii sângelui. Sub formă de suc proaspăt (1-2 ceşti între mese sau dimineaţa pe stomacul gol), compot sau fructe confiate. Frunzele şi florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acţiunea lor antiseptică, depurativă şi de combatere a infecţiilor parazitare.

Piersicile în cosmetică
Crema de piersici este recomandată pentru tenul normal sau uscat şi se prepară astfel: se amestecă bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smântână proaspătă şi o jumătate de linguriţă de suc de lămâie. Crema se aplică pe faţă, se lasă cinci minute şi apoi se clăteşte. Masca pentru ten normal sau uscat se obţine din amestecul unei piersici pasate cu o linguriţă de ulei de migdale dulci. Se lasă să acţioneze pe faţă 20 de minute şi apoi se clăteşte bine.
Pentru o senzaţie de prospeţime şi relaxare se pot folosi bilele cu aromă de piersici puse în cada de baie. Acestea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine.

Atenţie la alergii!
Piersicile pot determina reacţii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestări. Unii pacienţi alergici la polen pot prezenta în asociere cu consumul de fructe şi legume de sezon aşa numitul sindrom de alergie orală (urticaria de contact). Acesta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazurile severe poate aparea şi umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăţi în respiraţie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (în special mesteacăn) pot fi alergice şi la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, ţelina, morcovi, tomate. De asemenea, pacienţii alergici la graminee şi cereale pot fi sensibili şi la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la pâinea integrală.

Persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dietă restrictivă, eliminând din alimentaţie acele produse care le fac rău. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Lasati un comentariu