Regimul Băsescu-Boc şi propaganda externă

• publicat la: 20 august 2011
Regimul Băsescu-Boc şi propaganda externă

Cine isi inchipuia ca Traian Basescu si PD-L au revenit la putere doar pentru un mandat se insala. Cand o formatiune politica desfasoara o asemenea ofensiva propagandistica interna si internationala, una nemaiintalnita intr-o democratie constitutionala, este evident pentru oricine ca miza este invesnicirea la guvernare.

Daca pe vremuri serviciile de propaganda ceausiste plateau sume imense pentru cultul personalitatii si glorificarea maretelor realizari prin filme, carti, presa, ei bine, azi lucrurile au luat o turnura greu de anticipat dupa 1989. Nu Carpatii, nu Sighisoara, nu bucataria traditionala ori turismul constituie obiectul preocuparilor de PR si advertising externe, ci doua personaje care intruchipeaza binomul monolitic conducator Basescu-Boc si un partid unic, PD-L.

Propaganda pe stil nou

Activistii de la Agitprop-ul sau Politburo-ul portocaliu folosesc arareori mari trusturi media ca Reuters, Financial Times, Deutsche Welle etc., cat mai ales diverse site-uri, bloguri cu aceleasi nume arhicunoscute carora li se schimba o litera-doua, deoarece tinta nu o constituie publicul strain si educat, ci electoratul intern.

Practic, cum apare o facatura jurnalistica in astfel de publicatii, cum se si reped oficinele lor de presa sa ni le „traduca”, iar vectorii de imagine sa ni le bage pe gat seara de seara la TV. Vor sa ne dovedeasca intelepciunea si eforturile supranaturale ale guvernantilor, iar multimi de cititori romani se si mira ce grozavi diriguitori avem noi si nu ne dam seama. Ca pe vremuri: carmaci genial, mama Elena academician dr. doc., tone multe de fonta, otel si grau pe cap de locuitor, iar populatia nu mai putea de bine.

Cine sunt noii propagandisti?

Daca-i urmaresti cu atentie pe autori, a caror credibilitate e intarita adesea de numele unor jurnalisti consacrati, descoperi usor echipa redactionala a policy-makers-ilor autohtoni, cei ce imprastie pe mapamond, din China pana in SUA, asemenea „stiri” si evenimente de presa.

Incercand o ierarhizare a informatiilor oferite cu atata darnicie la „export”, descoperim cu stupefactie ca temele lor coincid cu cele interne: marile succese ale guvernarii constau in masurile de austeritate impuse romanilor, un exemplu demn de urmat de catre democratiile europene(!), in reduceri de personal bugetar si in vanturarea acelorasi marote ca reformarea constitutiei, regionalizarea etc. Nici macar terminologia nu difera.

Intr-un astfel de articol (Reuters, intr-o sectiune pentru Africa) aflam ca liderii actuali ai romanilor au anvergura mondiala, dar USL e o „loose alliance” a Opozitiei condusa de stangistii „social democrati”. Verdictul autorului Radu Marinas, citat copios de Hotnews, e clar: e o alianta „pierzatoare”, in curs de „destramare”, iar liberalii deja sunt scosi din ecuatie.

Mai lipseau Porumbacu si bolsevicii, ca sa fie citatul complet. In schimb, dl Boc e „studentul” ascultator al indicatiilor FMI si va fi „aproape sigur” re-numit de puternicul presedinte  la carma Guvernului. Sa fie opinia publica internationala pregatita din timp pentru intentia domnului Basescu de a nu respecta rezultatele scrutinului? Nici n-ar fi prima data.

Noua Maskirovka

O alta tehnica folosita este traducerea unor articole laudative din presa romaneasca in limbi de circulatie internationala, fiind prezentate ca provenind de la mari eminente cenusii, fie romanesti, fie straine: (Financial Times). „Romania’s Economic Recovery Should Be An Example For Greece”, preluare din Business.ro. Oare cat de „tampit” trebuie sa fii sa crezi ca e mai bine sa ai salariul de 3-4 ori mai mic decat grecii? Oare in baza caror legi si din ce bani sunt platiti atatia ucenici Maskirovka? Cui servesc se vede.

Domnul Iliescu poate fi mandru. Visul i s-a infaptuit: avem in sfarsit democratie originala, avem o parte buna a presei, cu aplaudaci bine remunerati, si una rea, dusmanoasa, iar reprezentarea Romaniei pe mapamond se face ridicandu-ne in slavi conducatorii iubiti. Ca pe vremuri.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu