Temperaturi ridicate în sala de şedinţe a Primăriei Carei. Se va construi o nouă grădiniţă

• publicat la: 18 august 2011
Temperaturi ridicate în sala de şedinţe a Primăriei Carei. Se va construi o nouă grădiniţă

Dezbateri furtunoase in cadrul şedinţei consiliului local de miercuri, 17 august 2011. Preşedintele de şedinţă, Papi Ovidiu,nu a avut deloc o sarcină uşoară fiind nevoit să intervină de multe ori pentru a calma spiritele incinse. O şedinţă fluviu  cu nu mai puţin de 22 de Proiecte de Hotărâri.

Cele 23 de puncte de pe ordinea de zi au pus la grea incercare răbdarea consilierilor municipali deşi mulţi dintre ei erau proaspăt intorşi din concediu. Dacă primele patru puncte nu au generat dezbateri, acestea fiind aprobate cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru,, AMENAJARE ZONA VERDE CU IRIGAŢIE ÎN CURTEA GRĂDINIŢEI NR. 3, DIN MUNICIPIUL CAREI,, a deschis seria dezvăluirilor de amănunte pe care primăria nu le face publice in interviuri sau comunicate.

Alocarea sumei de 13.500 lei pentru lucrări de irigaţii in curtea grădiniţei nr.3, pe o suprafaţă relativ redusă a  dat ocazia consilierului Ilie Ciută de a face  menţiuni in ce priveşte gestionarea banilor proveniţi din bugetul local.

“Avem bani pentru irigare de spaţii verzi deşi avem datorii cu duiumul. Nu numai că avem datorii dar pe deasupra mai şi risipim banii,plătind pe degeaba o chirie de 1.000 de lei pe lună ,timp de doi ani,la Grădiniţa cu program prelungit  nr.1 pentru o clădire total nefolosită.Fosta fabrica de covoare din imediata apropiere a grădiniţei de pe strada Progresului a inghiţit peste 200 de milioane de lei de la oraş,fără a se face nimic acolo dar de asta nu vorbeste nimeni nimic.Acum doi ani s-a dorit înfiinţarea unei noi grupe de copii acolo dar fără a li se asigura spaţiu aşa că aceşti copii stau şi acum în sala de mese.O grupă de copii îşi desfăşoară activitatea în sala de mese a căminului.Cât despre irigaţiile în discuţie, mai bine am fora un puţ în curte şi astfel am putea să udăm intr-una în fiecare zi”.

Supus la vot, proiectul trece cu 11 voturi pentru.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea ; ,, Reabilitare străzi şi trotuare în municipiul Carei,, a  readus in discuţie problema modului de finanţare agreat de executiv pentru  realizarea acestor lucrări.Valoarea totală a  lucrărilor se ridică la 1,731,622 euro. Lucrare presupune reabilitare străzi asfaltate şi străzi nemodernizate(str.Enescu, Galileo Galilei şi Ştefan cel Mare).

Consilierii au făcut referire la modalităţile de plată a lucrărilor de asfaltare din primăvară-vară  când s-a preferat o plată din credit bancar a intregii valori a lucrărilor deşi in caietul de sarcini era specificată finanţare prin credit furnizor pe o perioadă de 5 ani.  Plata sumei de 5,2 milioane de lei noi, suma obţinută din noul credit contractat, aduce o pierdere la visteria locală de 1.485.796 lei, sumă provenită din dobânzile de pe o perioada de  10 ani.

Consilierul  Ciută consideră lucrarea binevenită dar propune realizarea acesteia printr-un  credit furnizor.

Ar fi de preferat şi mai ales benefic, să lucrăm cu un credit furnizor, să nu fim nevoiţi să apelăm intotdeauna la credite şi să fim mai atenti la lucrările prestate de executant deoarece deja  apar probleme in porţiunea de la girator la semafor cât şi in zona străzii Calea Armatei Române”.

Nu de aceeaşi părere este primarul Kovacs care consideră că nimic din ceea ce a menţionat consilierul Ciută nu este relevant, afirmând că asfaltarea trebuie făcută cu orice preţ.”Dacă e nevoie, vom reduce aparatul primăriei pentru a face rost de bani.  Preţul pentru lucrările de asfaltare a fost unul foarte bun, zic eu”.

Incercările primarului de a convinge auditoriul că opoziţia nu doreşte de fapt asfaltarea au atras intervenţia preşedintelui de şedinţă Papi  care a specificat că  problema reală e de fapt cea a modului de finanţare a lucrării.

Consilierii au avut de ales intre  propunerea lui Ilie Ciută , de a lucra cu un credit furnizor sau de realizare a lucrării printr-o plată imediată, sumele provenind din credite bancare.

Supus la vot, proiectul a trecut in forma propusă iniţial, cu 5 voturi impotrivă.

Datorită unor fonduri provenite de la Banca Mondială, in zona turnului de apă se va construi o grădiniţă nouă, cu program normal, pentru 6 grupe. Construcţia va fi amplasată in spatele turnului de apă, in zona dunelor din parcul  castelului,unde se va defrişa o suprafaţă de peste 20 de ari. Valoarea totală a  lucrării se ridică la suma de 567.406 euro din care contribuţia locală va fi de 116.813 euro.

La şedinţa  de miercuri a fost prezentă şi arh.Moiş Mirela,care a oferit explicaţii legate de amenajarea teatrului de vară din parc.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru: ,, AMENAJARE TEATRU DE VARĂ ÎN PARCUL DENDROLOGIC CAREI,,presupune  o investiţie de 1.315.788 lei,adică 337.199 euro .

Deşi in cadrul şedinţei aferente lunii martie a Consiliului Local propunerea consilierului Ilie Ciută  de reamenajare a cinematrograful prăbuşit din parcul oraşului  şi de  transformare a lui  intr-un teatru de vară a fost respinsă de consilierii majoritari ai UDMR,  pe ordinea de zi a şedinţei DIN AUGUST se regăseşte un proiect de hotărâre care prevede tocmai amenajarea unui teatru de vară pe acelaşi amplasament. Iniţiatorul acestui proiect este nimeni altul decât preşedintele UDMR Carei, Kovacs Eugen care este şi primarul municipiului Carei.

La şedinţa din martie, Ciută Ilie a oferit şi soluţia pentru fondurile necesare acestei reamenajări dar aceasta implica renunţarea la scoaterea trandafirilor ,  la insămânţarea gazonului şi la sistemul de irigaţii,  investiţii in valoare de 4 miliarde de lei vechi.

Conform celor declarate de arh.Moiş  la această şedinţă  …”lucrarea cuprinde in principal refacerea clădirii ce a rămas in picioare, prin refacerea şarpantei şi invelitorii acoperişului, înlocuirea tâmplăriilor,  consolidarea pereţilor pe ambele părţi, protejarea hidrofugă a fundatiilor, refacerea instalatiilor electrice. Sala de spectacol va avea zidurile refăcute iar scena se va reface in totalitate. Am gândit-o in aşa fel incât să se lege cu clădirea ce urmează in continuare”.

Deşi durata de realizare propusă pentru această lucrare este de 12 luni,primarul Kovacs recunoaşte că nu are incă sursa de finanţare dar speră intr-una de la Guvern  mai ales că aceste clădiri sunt clădiri de patrimoniu.

Costurile ridicate ale acestei lucrări au provocat o reacţie promptă din partea consilerului Ilie Ciută care afirmă că ”nu ştiu cum se face dar numai cu bani mulţi vreti să faceţi orice. La sfârşitul lunii mai, aţi achitat unei firme  suma de 16.542 de lei pentru demolări in zona scenei fostului cinematograf, sumă care era binevenită şi pentru noi  fără să mai punem la socoteală că rămâneam şi cu materialul de construcţie ce putea fi refolosit”.

Supus la vot, proiectul trece in forma propusă iniţial.

Clădirea care se doreşte a fi renovată a reprezentat  corpul principal al fostului cinematograf careiean şi a fost construită în perioada anilor  50.Cinematograful Arta s-a prăbuşit în urmă cu  mai mult de 10 ani în urma unor căderi masive de zăpadă. De atunci nu s-au efectuat niciun fel de lucrări de refacere sau de degajare a terenului.

Buletin de Carei

comentarii

de Gigibecali la 18 august 2011 - 11:49

Sa se renoveze Turnul De Apa pt ca deja incep sa cada bucati de tencuiala cand vine furtuna numai zboara tigla de pe acoperis.iar dupa aceea sa se construiasca gradinita.Dar de obicei la noi merge totul invers.

de Careian 4ever la 18 august 2011 - 13:57

asa este – ai dreptate GGB, ce oameni sunt…..

de daciafan la 19 august 2011 - 06:51

nu sunt de acord cu defrisarea parcului
se poate gasi un alt amplasament pentru construirea gradanitei

de Bunko la 19 august 2011 - 07:42

facem ce vrem
ponimaesi ?

Lasati un comentariu