Tumoră gigant, operată la ICUTR Cluj

• publicat la: 29 august 2011
Tumoră gigant, operată la ICUTR Cluj

O tumoră-gigant de 10 kilograme  a fost extirpată de medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj (ICUTR). Echipa condusă de profesorul Mihai Lucan a operat un pacient de 57 de ani, din oraşul Petroşani, judeţul Hunedoara.

Tumora-gigant se întindea din zona sternului până în zona pubiană şi cuprindea trei sferturi din abdomenul pacientului, spun medicii clujeni. Practic, tumora reprezenta 20 la sută din greutatea pacientului, care avea o stare fizică proastă. Bolnavul se numeşte Imre Gere şi spune că a încercat să se opereze şi la Timişoara, Târgu-Mureş şi Bucureşti, însă a reuşit în cele din urmă să fie operat la institutul clujean. După operaţie, pacientul se simte bine şi urmează să se întoarcă acasă, în Petroşani, după ce îşi va reveni din punct de vedere fizic.

Creştere îngrijorătoare

„Numărul pacienţilor cu tumori renale aflate în stadii avansate trataţi de medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj a crescut de trei ori în 2011, comparativ, cu anul 2008”, a declarat profesorul Mihai Lucan. El a afirmat că, doar în primele şase luni ale acestui an, numărul pacienţilor cu tumori l-a egalat pe cel al pacienţilor trataţi în anul 2010. Deja, cazurile de pacienţi cu tumori renale avansate trataţi la institutul clujean reprezintă un sfert din numărul total al pacienţilor.

sursa  rlonline

Lasati un comentariu