Adio, PDL!

• publicat la: 8 septembrie 2011
Adio, PDL!

Bine v-am regăsit si “La multi ani! “ tuturor Mariilor si Marianilor din România . Să fiti voiosi, sănătosi si bucurosi si să nu vă pierdeti niciodată speranta si credinta in mai bine!
Ziare.ro nu are pretentii la exclusivitati dar astăzi nu pot să nu vă reamintesc că site-ul nostru a fost cel care anunta, in exclusivitate, in urmă cu câteva luni, mai precis in 19 aprilie , 2011, că Ioana Băsescu, fiica cea mare a presedintelui României, a inregistrat, la OSIM, marca Miscarea Populară.
Iata ce spunea atunci ZIARE.RO care titra “ Ioana Băsescu intră in politică!?” :
“Ce ziceti dacă vă dau, astazi, in premiera, o veste foarte, foarte interesanta si foarte importanta, probabil, pentru viitorul scenei politice românesti?
Este de la www.inregistrare-marci.ro care spune ca Ioana Băsescu se pregateste sa intre in politica! A si facut primul pas, corect din punct de vedere legal, ceea ce este normal, daca avem in vedere profesia doamnei Ioana Basescu care este notar public. Aceasta a depus o cerere de inregistrare a marcii Miscarea Populara la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).
Conform www.inregistrare-marci.ro cererea de inregistrare a marcii, completata de Ioana Basescu a fost facuta in nume  personal si a fost depusa la data de 11.04.2011 iar, dupa finalizarea tuturor formalitatilor legale si daca nu va interveni niciun impediment, Ioana Basescu va deveni unicul titular a marcii.
Si cum marca a fost solicitata pentru clasificarile NISA, clasificari solicitate de obicei de partidele politice atunci cind isi inregistreaza marci, respectiv 41,42,45, este lesne de dedus ca Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, s-a decis sa faca pasul in politica, urmand astfel exemplul tatalui sau si al surorii mai mici, Elena Basescu, ajunsa europarlamentar din partea PDL.
Daca, intre timp, nu se va inregistra nici o opozitie din partea altor titulari de marci sau observatii din partea societatii civile Ioana Basescu va obtine de la OSIM certificatul de inregistrare a marcii Miscarea Populara in luna septembrie a acestui an si, probabil. ca o va folosi cu succes in anul electoral 2012.(…)
(…)Dar poate ca Ioana Basescu nu vrea de fapt sa intre ea personal in politica. Ci doar sa fie unica depozitara a marcii OSIM Miscarea Populara si sa ii dea astfel o mana de ajutor tatalui sau, Traian Basescu, despre care circula, de mai multa vreme, zvonuri ca acesta vrea sa isi faca un nou partid. De ce nu s-ar numi acest nou partid Miscarea Populara? Si de ce nu ar fi el varianta de rezerva a lui Traian Basescu in conditiiile in care erodarea popularitatii sale si a PDL-ului, sfasiat acum si de lupte poltice interne intre Boc si Blaga, este tot mai mare.
Ramane de vazut, intr-un viitor apropiat, daca , intr-adevar Miscarea Populara este supapa prin care Traian Basescu intentionaza sa se lepede de PDL si sa vireze in noul partid doar impreuna cu sustinatorii sai devotati. Dar si cu conditia ca Boc, soldat ascultator, si nu „caprar” indisciplinat, ca Blaga, sa ramana in fruntea bucatelor de la Guvern.”

Asa scriam cu vreo cinci luni in urma si iata ca, ce prevedeam atunci, e pe cale sa se adevereasca. Cel putin asa consemneaza azi, mass-media, pe fluxurile de stiri .

“ PDL vrea să devină şi mai Popular “ titreaza EVENIMENTUL ZILEI care consemneaza ca PDL ia în calcul posibilitatea de a constitui o asociere cu alte partide politice, care să poarte numele de Mişcarea Populară.
Acesta fapt a fost recunoscut de secretarul general al partidului, Ioan Oltean care a declarat la TVR Info:
„Este o posibilitate ca PDL să constituie o asociere politică cu alte formaţiuni politice care să aibă denumirea de Mişcarea Populară, fie o altă formă…”.
Conform acestuia, sunt luate în calcul mai multe variante sub care să aibă loc această colaborare, de la înfiinţarea unui nou partid până la aceea a unui pol de centru-dreapta. „Deocamdată sunt toate în stadiul de discuţii, de posibilităţi, nu de realităţi”, spune Oltean.
Cu o zi mai înainte, mai consemneaza sursa citata, Sebastian Lăzăroiu declarase la B1TV că Alba ca Zăpada, noua formaţiune a cărei apariţie o preconizase cu un an în urmă, ar putea fi o construcţie mai largă. „Poate fi o coaliţie între mişcări civice şi partide, se poate şi asta. Dar nu trebuie să fie ceva gen CDR, unde erau şi asociaţii. Trebuie altfel omogenizată structura asta”,a declarat Lăzăroiu care spunea:
„Trebuie o construcţie mult mai largă, pentru că sunt grupuri răzleţe, nuclee de oameni care unii se manifestă pe internet, alţii se manifestă la o cafea, dar sunt grupuri care trebuie adunate în acelaşi loc. Trebuie o construcţie credibilă, oameni credibili”, a explicat Ministrul Muncii.

JURNALUL NATIONAL titreaza, la randu-I, “PDL deschide umbrela Ioanei Băsescu.„Mişcarea Populară”, arma secretă a democrat-liberalilor în lupta cu USL pentru alegerile din 2012” si spune ca in august, anul trecut, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu posta pe un blog  un basm politic care le punea la un loc pe Albă ca Zăpada, Fetiţa cu chibrituri, Scufiţa Roşie şi chiar Moş Crăciun, în previziunile electorale ale anului viitor. S-au făcut speculaţii în identificarea formaţiunilor politice ascunse după personajele de poveste, Albă ca Zăpada fiind indentificată cel mai des cu PDL. Recent, chiar preşedintele Băsescu a arătat cu degetul către PDL.
La un an de la postarea originală, Lăzăroiu revine cu explicaţii şi, în interviuri repetate, reia ideea apariţiei partidului Albă ca Zăpada, care trebuie să se formeze până la alegerile de anul viitor şi care s-ar vrea a fi o platformă de centru-dreapta, care să capteze nu numai partide, ci şi mişcări civice.
Lăzăroiu a prezentat, pe larg, ideea, si marţi seara, la B1TV. Noua formulă a primit şi un nume, „Mişcarea Populară”, şi, la bursa  zvonurilor, ea ar urma să cuprindă, pe lângă PDL, şi UNPR, partid de centru-stânga dar şi Partidul Ecologist Român şi diverse  institute de casă ale puterii, precum Institutul de Studii Populare al lui Valeriu Stoica sau Fundaţia lui Teodor Baconschi.
Ideea enunţată de Lăzăroiu le este pe plac liderilor PDL, care, oficial, prin declaraţii publice, acreditează ideea necesităţii înfiinţării acestei Mişcări Populare, deşi neagă vehement că ar fi existat vreo discuţie la nivel de partid.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, că demersul construirii unei platforme de centru-dreapta este unul „firesc”, având în vedere coalizarea opoziţiei în formula USL, iar PDL, partidul cel mai mare de centru-dreapta, poate deveni iniţiatorul acestei mişcări. Anastase spune că „este nevoie” de acest proiect şi că ar sprijini înfiinţarea sa, dar la nivel de partid nu s-a discutat deocamdată acest subiect. Cât priveşte numele acreditat public de „Mişcarea Populară”, Anastase îl explică prin apartenenţa PDL la Partidul Popular European.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat Mediafax că ar trebui să aibă loc o discuţie în forul de conducere al partidului în această toamnă pe acest subiect, purtătorul de cuvânt Sever Voinescu spune că această construcţie trebuia făcută „de ieri”, iar liderul deputaţilor PDL, Mircea  Toader, spune că ideea „e de bun augur” şi această mişcare va trebui să funcţioneze ca un partid.
In schimb, spune aceeasi sursa, Ioana Băsescu tace mâlc. Întâmplător sau nu, lansarea temei unei platforme de centru-dreapta coalizată în jurul PDL coincide cu tendinţele de rebranduire a partidului, dar mai ales cu posibilitatea dizolvării PDL ca urmare a „greşelii” făcute de secretarul general, care nu a depus la timp, la tribunal, actele necesare modificării statutului partidului, dosarul judecându-se chiar azi.
De asemenea, mişcarea se suprapune cu demersurile fiicei preşedintelui Băsescu, Ioana Băsescu, care încă din aprilie a cerut OSIM înregistrarea mărcii „Mişcarea Populară”. Fiica cea mare a preşedintelui nu a suflat la acel moment o vorbă despre intenţiile pe care le are, însă analiştii au interpretat că ar fi vorba de o viitoare mişcare civică sau chiar un partid politic.
Acum, când în PDL se discută intens despre crearea Mişcării, Ioana Băsescu adoptă aceeaşi tactică: tace. Contactată de Jurnalul Naţional, „proprietara” Mişcării Populare nici nu a aşteptat să terminăm întrebarea că ne-a trântit telefonul în nas, spunându-ne sec „La revedere!”.

Cert este că solicitarea sa de înregistrare a mărcii este aproape de finalizare. „Cererea este în procedură, se va finaliza curând, pentru că se împlineşte termenul legal de 6 luni. Cum nu s-a depus nici o opoziţie, se poate anticipa o înregistrare”, a precizat pentru Jurnalul Naţional purtătorul de cuvânt al OSIM, Ovidiu Manoel Dinescu. În lipsa oricărei clarificări din partea domnişoarei Băsescu, oficialul OSIM a precizat, la solicitarea noastră, că proprietarul poate folosi marca oricum doreşte şi că acesta dictează dacă permite sau nu utilizarea ei în plan politic.

Si GANDUL abordeaza subiectul transformarii PDL in Miscarea Populara si spune ca Sebastian Lăzăroiu nu dă semne că vrea să se înregimenteze în PDL, dar nici că e dispus să stea cu mâinile în sân. Planurile fostului consilier prezidenţial vizează punerea pe picioare a unei platforme de centru-dreapta, în care componenta politică se fie foarte bine manifestată, în aceeaşi măsură regăsindu-se şi o serie de ONG-uri apropiate democrat-liberalilor. De altfel, transformarea „Albei ca Zăpadă”, anunţată de Lăzăroiu în urmă cu un an ca un nou partid, într-o Mişcare Populară a fost confimată de ministrul muncii în această seară, într-o emisiune televizată:
„Albă ca Zăpada n-a fost o fantezie. Se vede că se poate coagula o platformă de centru-dreapta în România. Peste 50% din români au convingeri de centru-dreapta, iar PDL nu e capabil să capteze acest bazin. Nu cred că alt partid ar reuşi.Trebuie o construcţie mult mai largă, grupuri mult mai largi care trebuie adunate în acelaşi loc. Poate fi o coaliţie între mişcări civice şi partide, nu o CDR. Trebuie altfel omogenizate”, a făcut planul noii platforme Sebastian Lăzăroiu.

În privinţa componentei politice, potrivit unor surse politice, fostul consilier prezidenţial, are în vedere, ca prim pas, reactivarea unor voci ale PDL provenite din societatea civilă şi care nu au avut o prestaţie foarte vizibilă la nivelul partidului, dar şi-au manifestat ataşamentul faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de valorile promovate de acesta. Un exemplu este cel al europarlamentarului Traian Ungureanu, implicat activ alături de Lăzăroiu în operaţiunea de rebranduire a PDL. Pasul doi, ar fi atragerea unor formaţiuni politice mai mici, nefiind exclusă nici prezenţa în noua construcţie a UNPR-ului lui Gabriel Oprea.

“Voinescu despre aşa-zisa Mişcare populară din jurul PDL: „Noi ce spunem facem” “ titreaza COTIDIANUL care consemneza ca purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, face declaraţii despre aşa-zisa Mişcarea Populară, pe care partidul din Modrogan intenţionează să o coaguleze în jurul său. Voinescu dă asigurări că „se va face” :
„PDL încă de când s-a constituit şi-a propus să fie factorul de coagulare al forţelor de centru-dreapta în România. Asta este în „ADN-ul” PDL, noi asta am dorit, asta am spus, asta am sperat întotdeauna. Noi am sperat şi la o apropiere de PNL pe vremea când era de dreapta. Noi nu am renunţat niciodată la ideea de a coagula forţe de dreapta în jurul nostru, pentru că noi credem că o mişcare politică bine articulată de centru-dreapta care să strângă toate sensibilităţile de dreapta din ţară alături, este extrem de necesară şi foarte aşteptată de electorat, o spun limpede toate sondajele din ultimii doi ani”. Întrebat dacă se şi face ceva în acest sens sau sunt doar simple intenţii, deputatul a replicat: „Noi ce spunem facem”. CURENTUL spune insa ca “Mişcarea Populară ar putea avea soarta CDR-ului” . Scenariul după care ar trebui concepută noua „Mişcare Populară“ , spune sursa citata, riscă să arunce PDL-ul în istorie. Gândită ca un bloc politic oponent USL-ului, această construcţie perdantă ar trebui să constituie o contrapondere a alianţei liber-stângiste gândite numai cu scopul de a-l îngropa pe Băsescu, considerat motorul  succesului PDL. Cum de ani de zile, atât PSD-ul, cât şi PNL lucrează la debarcarea „marinarului“ de pe prima treaptă politică, acest deziderat ar putea fi atins prin câteva manevre interne stupide. Cum „fiecare pasăre pe limba ei piere“ ralierea tuturor forţelor politice de centru-dreapta şi nu numai ar putea crea un fel de turn Babel politic care s-ar putea prăbuşi sub povara unei încercări eşuate de globalizare doctrinară. Va fi cel puţin greu de înglobat politicile sociale ale UNPR, un partid declarat de centru-stânga cu încercările PDL de desfiinţare a statului asistenţialist. Nici soluţia coagulării unor grupuri mici de vizionari de dreapta nu pare a fi o soluţie, un exemplu fiind încercările precedente ale lui Gigi Becali de a ralia într-o formaţiune politică de dreapta denumită PNG-CD a „intelectualilor de dreapta“ rămaşi neafiliaţi politic. Cel mai bun exemplu de fiasco politic a fost crearea Convenţiei Democrate Romane (CDR) dintre anii 1996-2000, atunci când „specialiştii“ lui Constantinescu fie s-au călcat pe picioare, fie au existat dar au lipsit cu desăvârşire.
Deşi este recunoscut ca un excepţional strateg politic, mai sp[une sursa citata, Sebastian Lazăroiu ar putea da greş în acest proiect politic. Acesta susţine că se poate coagula o platformă pe centru-dreapta, care se poate organiza chiar ca o coaliţie între mişcări civice şi partide. Unii dintre liderii PDL nici măcar nu ştiu ce ar putea presupune o astfel de manevră politică.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu