Băncile europene rămân fără bani. Ce urmează?

• publicat la: 24 septembrie 2011
Băncile europene rămân fără bani. Ce urmează?

Băncile europene nu au reusit să se imprumute in aceasta lună de pe pietele financiare internationale pentru a-si creste bugetele, asa cum ar fi fost de asteptat, iar investitorii au ajuns să se teamă că situatia economică se va inrăutati considerabil. Indicatorii economici, insă, ne dau o urmă de speranţă: băncile au un capital mai bun decât in 2008, spun analistii de la Nomura.

Chiar dacă băncile isi puneau mari sperante in luna septembrie, emisiunile de obligatiuni au incetinit considerabil, concomitent cu o secare completa a creditarii interbancare, scrie The New York Times.

Aceasta „seceta” financiara ridica semne de intrebare privind capacitatea bancilor de a-si refinanta propriile datorii pe termen lung si de a face fata in acelasi timp cererii de imprumuturi.

Lipsa creditelor ar putea incetini cresterea economica in Europa

Economia zonei euro a stagnat si, in conditiile in care presiunile asupra economiei se amplifica, sunt mari sanse ca situatia sa se inrautateasca”, scriau, joi, analistii de la HSBC intr-o nota pentru clienti.

Ultimele date arata ca pesimismul producatorilor au atins nivele similare cu cele de la criza din 2009.

Problematica strangerii de fonduri este cauzata direct de criza datoriilor suverane, spun analistii.

Astfel, investitorii sunt precauti cand vine vorba despre bancile care ar putea suferi pe urma falimentului, din ce in ce mai probabil, al Greciei. In plus, criza a ridicat semne de intrebare si in privinta sanatatii sistemului bancar european si a capacitatii guvernelor de a-si sava banicle in cadrul unei noi catastrofe financiare.

„Bancile in mod sigur nu au suficient capital raportat la bondurile lor guvernamentale”, este de parere Dorothea Schafer, expert in piete financiare la Institutul German de Cercetare Economica din Berlin.

Potrivit calculelor sale, 10 dintre cele mai mari banci germane ar trebui sa stranga 127 miliarde de euro pentru a-si aduce rezervele de capital la 5% din activele brute, nivel pe care economistul in considera acceptabil.

Acest lucru ar spori substantial increderea, si ar putea chiar sa o recastige complet„, sustine Schafer, care adauga ca strangerea de capital aditional implica insa un risc politic pentru ca ar necesita, cel mai probabil, un alt program de bailout finantat prin plata de taxe.

Multe dintre banci care au nevoie de capital sunt deja detinute de entitati guvernamentale si, pentru ca nu sunt listate pe pietele de capital, nu au cum sa vanda actiuni pentru a-si spori capitalul.

Industria bancara se confrunta, de asemenea, cu necesitatea de a-si pastra rezerve bancare mai ample, ceea ce ar insemna ca profitul va trebui din nou sacrificat.

Cifrele optimiste sustin moralul

Indicatorii economici, insa, arata ca bancile europene au un capital mult mai bun decat in 2008. Mai exact, la sfarsitul lunii iunie bancile europene aveau un capital de calitate superioara egal cu  10.6% din active, potrivit calulelor realizate de analistii de la Nomura. Procentul este onorabil, comparat cu ultimul minim inregistrat, de 6.4%.

Unii analisti, tocmai din aceasta cauza, considera ca teama privind finantarea bancara este exagerata.

Nu as putea spune ca suntem extrem de ingrijorati inca. In mod evident, urmarim datele bancare saptamana de saptamana„, a declarat Jon Peace, analist in cadrul Nomura.

Potrivit analistului, bancile din partea de nord a Europei, unde datoriile guvernamentale nu sunt o problema atat de mare, au strans mult mai usor banii necesari.

sursa bloombiz

Lasati un comentariu