Consumul de bere şi fustele scurte: Indicatori ciudaţi care arată că economia merge prost

• publicat la: 26 September 2011
Consumul de bere şi fustele scurte: Indicatori ciudaţi care arată că economia merge prost

Chiar și guvernele ar trebui să se uite cu interes la cât de scurte sunt fustele fetelor, mai ales că lungimea reflectă, potrivit unui economist din anii ’20, starea economiei unei țări. Acum când analiștii se întrec în prognoze, ”Business Insider” identifică 10 indicatori mai puțin ortodocși, care îți spun încotro se îndreaptă economia.

În perioadă de criză, oameni încearcă să economisească reducându-și numărul ieșirilor în oraș, și preferând să bea o bere cu prietenii acasă. Impactul asupra sectorului de baruri, restaurante și cafenele este unui semnificativ. În Europa, 73% din locurile de muncă legate de industra berii se află în baruri, pub-uri și restaurante. În perioda 2008-2010, În Europa numărul joburilor din sectorul berii a scăzut cu 12%, față de 2% la nivelul tuturor sectoarelor de activitate, tocmai pentru că vânzările au scăzut considerabil.

Există o teorie conform căreia atunci când chelnerițele sunt extrem de atractive este un semn că economia traversează vremuri grele. Explicația este simplă: în perioadă de creștere economică, oamenii atractivi își găsesc cu ușurință joburi mult mai bine plătite, astfel că nu le găsești servind în baruri. New York Magazine consideră că aceasta este o teorie pe care nu ar trebui să o ignorăm. ”Când lucrurile au început să mergă prost, au concediat băieții, apoi fetele mai puțin atractive pentru ca într-un final să angajeze niște tinere extrem de atrăgătoare pentru a aduce oameni în local”, a declarat o chelneriță din New York pentru publicația americană. Așa că data viitoare când ieșiți în oraș rugați-vă să nu vă servească o femeie frumoasă.

Cu cât fusta este mai scurtă, cu atât economia merge mai bine

Economistul George Taylor propunea, în anii ’20, lungimea fustelor fetelor ca indicator pentru cât de sănătoasă este o economie. Astfel, cu cât fustele sunt mai scurte cu atât economia merge mai bine. Acesta este un mit, potrivit retailerilor de îmbrăcăminte. Totuși unii dintre noi își aduc aminte de lungimile cuminți ale fustelor și rochiilor care erau la modă imediat după  2008, iar alții privesc deja cu îngrijorare la doamnele îmbrăcate cu fuste lungi.

Atunci când economia merge bine, acest lucru se simte și pe piața locurilor de muncă. Femeile își găsesc astfel mult mai ușor un job, indiferent de calificare. Prin urmare sunt mai puține prostituate pe străzi, iar prețul serviciilor oferite este astfel mai mare. Potrivit Business Insider, în 2009, o noapte cu o prostituată în țările baltice costa mai puțin de 50 de euro, în scădere față de 2008.

Încasările Hollywood-ului ne spun dacă suntem în criză

Firma de cercetare Mintel estimează că în 2009 vânzările de lenjerie intimă pentru bărbați s-au diminuat pentru prima oară după 2003. Scăderea a ajuns la 2,3%, astfel că teoria, potrivit căreia în vremuri grele bărbații vor cumpăra mult mai puțină lenjerie intimă pentru a economisi bani, este adevărată.

sursa capital.ro

Lasati un comentariu