Evenimente ecologice din luna septembrie

• publicat la: 10 September 2011
Evenimente ecologice din luna septembrie

Conform calendarului ecologic în fiecare lună este cel puţin un eveniment cu importanţă deosebită pentru mediu şi în contextul căruia fiecare cetăţean poate să-şi aducă aportul propriu în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă.

Luna septembrie se evidenţiază prin  trei evenimente de mediu la fel de importante în contextul reducerii efectelor schimbărilor climatice:

  • 16 septembrie: Ziua Internaţională pentru Protejararea Stratului de Ozon.
  • 16 – 22 septembrie: Săptămâna Mobilităţii Europene
  • 23 septembrie: Ziua Mondială a Curăţeniei.

Astfel APM Satu Mare va demara ample acţiuni  în contextul fiecărui eveniment care au avut ca scop implicarea comunităţii în problemele de mediu cu care se confruntă, acţiuni care se vor materializa cu sprijinul Consiliul Judeţean Satu Mare, Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, primăriei Vetiş, a Asociaţiei colective CCR LOGISTICS SYSTEMS RO, SC Alpin SRL şi respectiv a  unităţilor de învăţământ, ONG – uri, mass media, etc.

  • Ziua Internaţională pentru Protejarea Stratului de Ozon

- deschide seria evenimentelor ecologice din luna septembrie. În contextul acestui eveniment APM Satu Mare în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, CCR LOGISTICS SYSTEMS RO, SC Alpin SRL va lansa în 15.09.2011,  cea de a şasea ediţie a programului de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” a cărei temă va fi axată în acest an şcolar pe importanţa colectării şi valorificării DEEE.

  • Săptămâna Mobilităţii Europene: 16 – 22 septembrie

În vederea marcării evenimentului ecologic din perioada 16 – 22 septembrie: „Săptămâna Mobilităţii Europene” care în acest an se va organiza sub sloganul „Mijloace alternative de transport”, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare îşi propune organizarea unei ample acţiuni în data de 16.09.2011, prin care să promoveze mersul pe bicicletă şi cu barca – ca mijloace alternative de deplasare în Valea Someşului. Traseul deplasării va fi: pe Someş cu barca de la ştrandul din Satu Mare până la graniţa cu Ungaria (Vetiş – Fehergyarmat) şi pe dig cu bicicleta din ştrandul Satu Mare până la graniţa cu Ungaria. Acţiunea va începe la ora 9.00. După sosirea participanţilor, pe graniţă cu sprijinul Primăriei Vetiş şi a Poliţiei de Frontiere  se va organiza o dezbatere publică  cu participarea reprezentanţilor din România  şi Ungaria, privind oportunităţile implementării Proiectului „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş, pe un traseu cât mai lung cu putinţă” depus spre finanţare prin PHARE CBC RO-HU  în care APM Satu Mare este aplicant iar parteneri sunt Asociaţia KIUT din Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor din Satu Mare. Parteneri ai acţiunii sunt: Primăria Vetiş, SGA Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Gospodărire a Apelor din regiunea Tisa de Sus din Mateszalka – Ungaria.

La acest eveniment sunt invitaţi să participe toţi sătmărenii care doresc să promoveze mijloacele de transport alternative în defavoarea celor poluante.

  • Ziua Mondială a Curăţeniei: 24 septembrie

Pentru a da un exemplu comunităţii sătmărene de conştiinţă şi de respect faţă de mediul în care trăim, APM Satu Mare se implică şi în acest an la mişcarea naţională “Let`s Do It, Romania!”, un proiect de implicare socială, care îşi propune curăţarea mormanelor de gunoi generate de oameni în arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Ziua de Curăţenie Naţională este 24 septembrie 2011, dată la care toţi românii sunt aşteptaţi să se implice. APM Satu Mare  ca  partener  al Fundaţiei „Act 4 U” – organizator principal a ediţiei II a mişcării naţionale  Let’ s Do It Romania 2011 în judeţul Satu Mare va participa în data de 24.09.2011 cu toţi angajaţii şi famiile lor la ampla acţiune de ecologizare,  transmiţând tuturor cetăţenilor rugămintea ca acele zone care vor fi ecologizate pe 24 septembrie 2011, să fie păstrate curate şi să fie monitorizate şi pe viitor.

comunicat APM

Lasati un comentariu