Grecia, scoasă la vânzare!

• publicat la: 29 septembrie 2011
Grecia, scoasă la vânzare!

Pentru că toate planurile sofisticate menite să salveze Grecia de la faliment au dat greş, Germania, cu pragmatismul care o caracterizează, a rezolvat situaţia statului elen printr-un plan foarte simplu, scris pe o foaie A4. Pornid de la premisa că „totul este de vânzare“, cei mai influenţi consilieri ai cancelarului Angela Merkel au întocmit un plan secret, care, în şase paşi, rezolvă problema supraîndatorării Greciei. Dar cu ce costuri…

Ca să scape de faliment, anunţă GÂNDUL, Grecia trebuie să vândă tot ce are, de la clădiri la bănci. Pe scurt, notează JURNALUL NAŢIONAL, Eureca prevede ca Grecia să includă toate proprietăţile de stat (bănci, imobiliare, telecom, porturi, etc) într-o structură pe care să o vândă apoi unei instituţii europene, finanţată de statele europene, pentru 125 miliarde de euro. Aceşti bani, detaliază MEDIAFAX, vor servi Greciei pentru a-şi achita obligaţiile către Banca  Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar reduce aproape imediat datoria publică la circa 88% din PIB, în loc de 145% cât este azi.

Expunerea BCE s-ar reduce la zero, iar dobânda pentru obligaţiunile greceşti ar scădea cu 50%, ceea ce ar permite Greciei să revină pe piaţă. Întru-un al patrulea pas al programului, instituţia europeană ar investi circa 20 miliarde euro în restructurarea activelor Greciei, iar valoarea acestora ar urma să crească cu 50 miliarde euro. Această injecţie de capital, echivalentul a 8% din PIB, va pune economia elenă pe trend ascendent, creşterea ar urma să fie de circa 5% pe an, iar consolidarea fiscală va duce la creşterea substanţială a veniturilor statului care va putea să-şi răscumpere datoria cu circa 1% din PIB în fiecare an. Astfel, datoria Greciei va scădea sub 60% din PIB în 2018, adică, după cum remarcă EVENIMENTUL ZILEI, ar scăpa de trei sferturi din datorie în şase ani.

EVENIMENTUL ZILEI mai aminteşte că şi Germania a aplicat o măsură similară, privind proprietăţile de stat, după căderea Zidului Berlinului, în 1990. Însă CAPITAL susţine că de data aceasta cancelarul Germaniei, ar putea fi sacrificat pe altarul crizei. Aceasta pentru că Angela Merkel nu se bucure de sprijinul majorităţii coaliţiei sale pentru a promova reforma crucială care, în faza actuală, implică fondul de stabilitate financiară a zonei euro, care are ca scop prevenirea răspândirii crizei în Europa. Şi chiar dacă va salva Grecia, sondajele de opinie arată că Merkel are deja autoritatea puternic şubrezită.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu