Megaţeapă pregătită statului român de Roşia Montană Gold Corporation

• publicat la: 7 septembrie 2011
Megaţeapă pregătită statului român de Roşia Montană Gold Corporation

Roşia Montană Gold Corporation poate vinde în avans producţia, iar Minvest, al cărei acţionar majoritar este Ministerul Economiei, nu încasează dividende dacă are datorii către Gabriel Resources.

„Societatea va comercializa atât produse semifinte (concentrate), cât şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale”, se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000, potrivit Mediafax.

În noul act constitutiv, din 2011, se precizează că Minvest Deva va renunţa la dividendele care i se cuvin din profitul RMGC în favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar, până la stingerea împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social.”În momentul în care Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) decide distribuirea de dividende, conform legii şi prevederilor Actului Constitutiv, Minvest recunoaşte şi acceptă ca din dividendele cuvenite acestuia să se plătească direct de către societate către acţionarul majoritar Gabriel sumele datorate de către acesta acţionarului majoritar, urmare a împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social al societăţii. AGA va lua act de existenţa şi cuantumul cert al datoriilor”, se spune în noul statut al companiei.

Această prevedere apare pentru prima dată în actul constitutiv al RMGC.

În statut se precizează că, după ce RMGC va începe de producţia la Roşia Montană, compania va distribui dividende acţionarilor „numai după şi/sau deducerea, de către societate, a cheltuielilor şi/sau obligaţiilor societăţii” de rambursare a creditelor contractate de la instituţii finanţatoare, de rambursare a împrumuturilor acordate de către Gabriel Resources sau de către afiliaţi ai acestei companii, precum şi de rambursare a creditelor contractate de alţi acţionari ai RMGC.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi contractul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, şeful statului declarând de mai multe ori în ultima perioadă că este în favoarea derulării proiectului.

Băsescu a afirmat, la 31 august, că se va ocupa „şi de desecretizarea” contractului cu Gabriel Resources, după ce declarase că acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat în 1997, însă clasa politică, din laşitate, „s-a făcut că dezbate” proiectul, fără a întreprinde acţiuni concrete.

De asemenea, Băsescu afirma că acordul pentru exploatarea aurului „trebuie făcut”, dar „cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor”.

Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital. Minvest Deva deţine 19,31% din titlurile RMGC.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Florin la 7 septembrie 2011 - 20:27

Teapa defapt e un castig de peste 50% din profit..e o bataie de joc cum se discuta despre acest proiecte care momentan este singurul proiect de anvergura profitabil dupa 89

de pentru florin la 8 septembrie 2011 - 08:57

adica e singurul proiect in care tu ai atata profit,am inteles

Lasati un comentariu