Pensionarii, ajutaţi politic să supravieţuiască

• publicat la: 22 septembrie 2011
Pensionarii, ajutaţi politic să supravieţuiască

Guvernul a aprobat, ieri, programul „Coşul de solidaritate“, prin care se urmăreşte vânzarea de produse alimentare  la un preţ redus pentru pensionari. Propunere a UNPR, programul prevede vânzarea către pensionarii cu pensii mai mici decât salariul mediu net pe economie a unor produse alimentare cu 20% mai ieftine  faţă de preţurile din supermarketuri. Este vorba de produse  precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliile judeţene, anunţă GÂNDUL.

În luna iunie, aminteşte ANTENA3, când s-a vorbit pentru prima oară despre acest „coş“, preşedintele Traian Băsescu a criticat iniţiativa, spunând că este „populistă“. De altfel, în ultimele săptămâni, şeful statului a vorbit insistent despre renunţarea la politica bazată pe daruri bugetare cu iz electoral. Ieri însă şeful statului a explicat pentru MEDIAFAX că a criticat această măsură dacă ar fi implicat resursă financiară bugetară, dar înţelege că nu este cazul.

Produsele  din acest „coş“, explică LIBERTATEA, vor fi livrate pensionarilor, săptămânal, prin firme  special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente. Şi astfel, constată EVENIMENTUL ZILEI, consiliile judeţene au pâinea, cuţitul şi pixul. Dacă, în sine, iniţiativa poate avea efecte pozitive asupra pensionarilor, mecanismul de punere în pratică poate genera efecte nu tocmai fericite pentru bugetele comunităţilor locale.

COTIDIANUL consideră acest program drept o „megaînvârteală pentru clientelă, în numele  pensionarilor“, pentru că în practică vor arăta cu totul altfel. În primul rând, de cumpărarea en-gros a produselor şi de distribuirea lor săptămânală, explică EVENIMENTUL ZILEI, se vor ocupa autorităţile locale, care vor înfiinţa în acest scop firmele speciale, lucru ce ar putea intra în contradicţie cu imperativul reducerilor de personal şi cheltuieli din administraţia locală. Achiziţia alimentelor se va face prin licitaţii publice, fapt care, în contextul scandalurilor de tot felul generate de colaborarea dintre autorităţi locale şi firmele  „de casă“, deschide perspective interesante, dar nu pentru pensionari.

Pentru că este lesne de înţeles care vor fi aceste societăţi. Şi tot consiliile judeţene vor stabili modul de identificare a beneficiarilor hotărârii. În acest fel, pensionarii, electorat conştiincios, vor fi conştienţi de la cine primesc alimente la preţ redus. Şi astfel şefii de CJ sau primarii de toate culorile politice vor avea ocazia să exploateze „coşul de solidaritate electorală“.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu