Pledoarii pentru Energii Regenerabile

• publicat la: 29 September 2011
Pledoarii pentru Energii Regenerabile

Joi 29 septembrie,in Sala Festivă a Liceului Teoretic Carei,prof. dr.Roman Baican a susţinut o deosebit de interesantă prezentare despre “ENERGII REGENERABILE – Necesitate sau complectare a consumului mondial de energie”.

Au mai participat dr. Iulia Platona,director al Asociatiei  Pivex Energy Municipality care este Structura Suport a Comisiei Europene,Valentin Macec- Country Manager al firmei PhonoSolar     care   produce   panouri fotovoltaice, precum şi Ziman Attila din Satu Mare.

Prof.dr.Roman Baican a oferit celor prezenti date despre importanta renunţării la sursele de energie convenţionale şi orientarea către energiile regenerabile,inepuizabile pentru perioade lungi de timp ,la nivel uman şi ce e mai important,nu produc incălzire globală.

După o scurtă incursiune in istoria utilizării energiei în ultimul secol,prof.Baican a trecut in revistă toate tipurile de energie utilizate până in prezent dar şi alternativele pentru inlocuirea acestora.

Astfel, principala sursă de energie regenerabilă este Soarele,din care rezultă celelate tipuri de energii regenerabile.Omenirea dispune şi de posibilitatea utilizării energiei vântului,a apei,respectiv a valurilor sau energia geo-termală.Potrivit celor afirmate in prezentare,rezervele convenţionale de energie ale omenirii vor atinge in următorii 30-40 de ani punctul de vârf urmând apoi o continuă scădere a lor.

Soluţia propusă,cea a folosirii pe scară cât mai largă a  energiilor regenerabile nu este benefică numai din punct de vedere economic ci şi din punct de vedere al protejării mediului inconjurător

Roman Baican este licenţiat in Fizică,Facultatea  Babes-Bolyai din Cluj,1962,unde rămâne următorii ani ca asistent universitar.Din 1969 işi continuă activitatea de cercetare la institutul de Fizică Atomică din Bucureşti.Munca sa de până atunci este răsplătită in 1974 cu premiul Constantin Miculescu al Academiei Române.După 1982 activează la Universitatea Goethe din Frankfurt/Main in studiul materialelor active laser.Ulterior,colaborează cu Standard Elektrik Lorentz din Pfortzheim iar din 1987 lucrează ca inginer de concept şi dezvoltare a sistemelor de comunicaţii in industria automobileleor la Adam Opel AG(GM) .

In anul 2008 a fost numit profesor onorific al Universităţii Transilvania din Braşov iar actualmente susţine un curs de Energii Regenerabile la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj

Pe parcursul celor peste 40 de ani de activitate universitară a publicat 80 de lucrări ştiintifice şi tehnice,6 cărţi şi are 10 patente inregistrate.

Valentin Macec,reprezentantul firmei PhonoSolar in România a făcut o expunere succintă a ceea ce inseamnă panourile fotovoltaice precum şi modalităţi şi posibilităţi de procurare a lor.

Componentele cheie ale unui sistem de putere fotovoltaic sunt celulele fotovoltaice interconectate si incapsulate pentru a forma un modul fotovoltaic (produsul comercial), structura de montaj pentru modul sau matricea, invertorul,acumulatorul si controlerul.

Implementarea la nivel mondial a sistemelor fotovoltaice electrice conectate la retea este de aşteptat să  fie accelerată, datorită continuării reducerilor de costuri ale tehnologiei,a   preocupărilor legate de incălzirea globală şi de securitatea energetică precum şi de    nevoile in evoluţia reţelelor de alimentare cu electricitate.

Pe fondul nevoii de economie de energie și mai ales al necesității unui mediu cât mai curat,câștigă tot mai mult teren proiectele care implică energia regenerabilă, dar și firmele de profil.  Dr.Iulia Platona a făcut scurte precizări in ce priveşte importanţa  investitiilor in acest domeniu,mai ales din partea instituţiilor publice şi ale administraţiilor locale,care ar putea beneficia de fonduri deloc neglijabile  în acest scop.

Potrivit celor declarate de dr.Iulia Platona,până în prezent peste 70 de primării şi-au manifestat interesul pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă în detrimentul celei convenţionale.

Ca  ţară membră a Uniunii Europene, România trebuie să respecte legea recent votată de Parlamentul European  in ceea ce priveşte eficienţa energetică: până in 2019 toate clădirile nou-construite in Uniunea Europeana, trebuie să producă energia pe care o consumă. Pentru clădirile publice, termenul limită este 2016.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu