„România Regală” deschide sezonul de toamnă al licitaţiilor

• publicat la: 25 septembrie 2011
„România Regală” deschide sezonul de toamnă al licitaţiilor

Colecţia va reuni circa 200 de opere de artă din perioada monarhiei româneşti
Lucrările, care vor fi prezentate pe 27 septembrie, sunt estimate la o valoare totală de circa 400.000 de euro

Licitaţia „România Regală”, ce reuneşte circa 200 de opere din perioada monarhiei româneşti, va deschide noul sezon al licitaţiilor Artmark, pe 27 septembrie, la Opera Naţională Bucureşti, informează un comunicat.
Pe scena Operei vor fi prezentate bijuterii aparţinând, dăruite sau dedicate membrilor familiei regale şi aristocraţiei din Principate, opere de pictură şi sculptură, arme de paradă şi carte bibliofilă realizate de membrii familiei regale sau dedicate acestora, obiecte rare de argintărie şi porţelan purtând însemne regale sau boiereşti, ordine şi decoraţii instituite de Casa Regală şi multe altele. Cele aproximativ 200 de lucrări sunt estimate la 400.000 de euro.
Împărţite în mai multe secţiuni, obiectele din perioada monarhiei româneşti aduc în prezent o atmosferă de basm, cu prinţi, prinţese şi domnişoare de pension. Bijuterii, pandantive, mărţişoare şi broşe încântătoare din aur şi argint amintesc de rafinamentul doamnelor din familiile aristocrate române. O cruce din aur încrustată cu diamante şi perle ce a aparţinut, cu mai bine de un veac în urmă, uneia dintre domnişoarele Pensionului Notre Dame din Galaţi, alături de butonii din aur decoraţi cu cifrul regelui Mihai sau ceasul miniatural din aur cu efigia regelui Carol al II-lea sunt toate mărturii ale unor vremuri înfloritoare.

Ordinul Carol I, estimat la 35.000-50.000 euro

Elementele de paradă care făceau parte din fastul regalităţii se regăsesc şi în secţiunea dedicată armelor şi echipamentului militar. O piesă de mare valoare este Ordinul Carol I, în grad de Colan, cea mai înaltă decoraţie acordată în perioada regalităţii. Această decoraţie foarte rară este estimată la o sumă cuprinsă între 35.000 şi 50.000 de euro. Aceeaşi secţiune cuprinde şi mai multe săbii de paradă purtând efigiile regilor României, în bună stare de conservare, evaluate la sume cuprinse între 600 şi 1.400 de euro.
Calendarul pictat de regina Elisabeta este una dintre piesele centrale ale licitaţiei, atât datorită valorii sale artistice, cât şi pentru istoria pe care o concentrează, opera datând din anul 1897. Pe spatele celor 14 file pictate sunt notate câteva maxime şi reflecţii ale reginei, care conferă obiectului o căldură familiară. Acesta este estimat la un preţ cuprins între 16.000 şi 22.000 de euro. Un alt lot inedit al licitaţiei este o sticlă de vin de Frontignan de Segarcea (Tămâioasă Roză de Segarcea) din 1930, soi unic în lume, despre care se spune că era vinul preferat al reginei Maria, provenind din vinoteca Domeniului Coroanei, instituită de Carol I în 1884. Sticla de vin este evaluată la o sumă cuprinsă între  9.000 şi 12.000 de euro.
Licitaţia de la Opera Naţională Bucureşti va fi urmată, a doua zi, pe 28 septembrie, de Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc, ce va aduce în atenţia colecţionarilor aproximativ 120 de opere de pictură reprezentativă pentru pătrunderea şi continuarea principiilor impresionismului în arta românească. În perioada 25 – 27 septembrie, loturile scoase la vânzare în ambele licitaţii vor putea fi admirate în expoziţia deschisă gratuit în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, între orele 11.00 – 21.00.

Licitaţia „România Regală” va avea loc pe 27 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti, începând cu ora 19.30. Cele mai preţioase opere de artă vor fi prezentate de o serie de personalităţi culturale remarcabile, cum ar fi Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Ion Besoiu, Tudor Octavian şi alţii.

sursa curierulnational

Lasati un comentariu