Schengen: Aderarea României, amânată pe termen nedeterminat

• publicat la: 22 septembrie 2011
Schengen: Aderarea României, amânată pe termen nedeterminat

Discuţia din Consiliul Justiţie si Afaceri Interne al Uniunii Europene privind aderarea României si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost intreruptă joi si nu va mai fi reluată.

Cu alte cuvinte, România nu va intra in Schengen din luna octombrie, nici măcar partial, cu frontieră aeriană.

Discutiile au fost intrerupte la nivel de ministri, la solicitarea presedintiei poloneze a UE, care incerca să găsească o solutie la faptul că Olanda si Finlanda au anuntat că se vor opune prin veto aderarii României si Bulgariei la Schengen.

Negocierile au continuat intre ambasadorii României, Bulgariei, Olandei si Finlandei, mediate de cel al Poloniei, dar acestia nu au ajuns la nicio solutie pentru deblocarea situatiei, ceea ce inseamnă că aderarea tării noastre e blocată pe termen nedeterminat.

„România si Bulgaria trebuie sa indeplineasca nu numai criteriile tehnice, ci si conditiile ce tin de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Trebuie sa vedem progrese ireversibile in directia cea buna”, spusese ministrul Imigratiei din Olanda, Gert Leers, inainte de sedinta Consiliului JAI.

TVR citeaza surse olandeze care spun că au fost „dezacorduri majore” in discutiile dintre ministri.

O decizie politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen ar putea fi luata la Consiliul European din 17-18 octombrie.

Polonia ne apără – s-a incălcat o promisiune

Ministrul de Interne al Poloniei, Jerzy Miller, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, a acuzat statele care s-au opus aderarii, adica Olanda si Finlanda, de lipsa de solidaritate si de incalcarea promisiunilor din Tratatul de aderare.

„Două state membre astazi au facut sa fie imposibil sa luam o decizie privind aderarea la Schengen. Asta ma conduce la o concluzie trista privind increderea intre statele membre.

In primul rand, semnand Tratatul de Aderare ca, li s-a promis că, daca intrunesc conditiile, ele vor fi acceptate in spatiul Schengen si, din aprilie, stim ca toate aceste conditii au fost indeplinite. Din cate inteleg, incredere reciproca inseamna si pastrarea promisiunilor. Astazi, promisiunea a fost incalcata, promisiunea inclusa in Tratatul de Aderare.

Al doilea lucru, traim intr-o perioada dificila si pentru Uniunea Europeana. In aceasta perioada e nevoie de sprijin reciproc.

Premierul polonez a spus de curand, in Parlamentul European, ca ideile europene sunt cea mai mare inventie a Uniunii Europene si cred ca astazi am uitat ca acele idei europene sunt importante”, a mai spus Jerzy Miller, insa oficialul polonez a indemnat, totusi, la optimism.

Baconschi: Amanarea este mai buna decat un vot negativ

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania trebuie sa astepte decizia Consiliului European pentru a vedea daca va intra, sau nu, in spatiul Schengen, insa el, pe plan diplomatic, lucreaza sa ii convinga pe olandezi si finlandezi sa ne dea un vot favorabil.

De asemenea, Ministrul de Externe a precizat ca amanarea unei decizii privind primirea Romaniei in Schengen este o formula mai buna decat un vot negativ, intrucat mentine deschisa discutia, adaugand ca pana la Consiliul European din octombrie Romania trebuie sa convinga Olanda si Finlanda.

„Da, este o formula care mentine deschisa discutia. Va fi timp. Până la Consiliu trebuie sa construim in continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adopta prin consens”, a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat ca România si Bulgaria ar fi trebuit acceptate si ca reprezentantii Olandei si Finlandei, care s-au opus, pareau stanjeniti ca au trebuit sa se opuna.

Deputatul UDMR, Attila Korodi, membru in comisia pentru politica externa, a declarat pentru Ziare.com că România nu are nicio vina ca nu a fost acceptata joi in spatiul Schengen, ci contextul european nu ne-a fost favorabil.

„Eu cred ca in principiu putem sa vorbim de contextul european, mai ales in aceste tari, si de scepticismul pronuntat. Chiar azi de dimineata (joi n.red.) am avut intalnire, impreuna cu presedintele Kelemen Hunor, cu presedintele Partidului Popular European si ne-a subliniat foarte clar ca Romania, in acest context, nu are nicio vina.

Pur si simplu vorbim de anumite dezbateri publice, care inseamna un blocaj, in acest caz in Olanda, si intr-o masura mult mai mica Finlanda”, a precizat deputatul UDMR, intrebat daca tara noastra poate da vina pe partidele extremiste din Olanda si Finlanda pentru esecul aderarii in Schengen.

PNL cere demisia lui Baconschi şi Igaş

Partidul National Liberal solicită demisia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, si ministrului de Interne, Traian Igas, pe care ii considera direct responsabili de amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

„Partidul National Liberal constata, din nou, ca Romania nu dispune de sprijin la nivelul Uniunii Europene, amanarea unei decizii privind aderarea tarii noastre la spatiul Schengen fiind, in primul rand, un vot de blam pentru Presedinte si diplomatia romaneasca.

PNL va sprijini in continuare aderarea României la Spatiul Schengen, insa in acelasi timp considera ca este necesara asumarea unor responsabilitati politice pentru acest esec sub forma demisiilor sau a demiterii domnilor Baconschi si Igas”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Bulgaria: Olanda si Finlanda sunt acum izolate

Ministrul de Interne al Bulgariei, Tvetan Tvetanov, a declarat, potrivit Novinite, ca Olanda si Finlanda sunt acum izolate din cauza deciziei de a respinge aderarea tarii sale si a României la Schengen.

„Nu au reusit sa ofere o explicatie logica”, a mai spus demnitarul de la sud de Dunare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu