Schimbări pe piaţa imobiliară: CSAT aprobă trecerea Cadastrul de la Interne la Ministerul Dezvoltării

• publicat la: 29 septembrie 2011
Schimbări pe piaţa imobiliară: CSAT aprobă trecerea Cadastrul de la Interne la Ministerul Dezvoltării

Consiliul Suprem de Apărate a Ţării (CSAT) a avizat luni un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului care prevede trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) de la Ministerului Administraţiei şi Internelor la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

 Nu este clar de ce subiectul acestui transfer a trebuit aprobat de CSAT (care se ocupă de siguranţa naţională). Un lucru este clar: accesul la datele ANCPI reprezintă o miză majoră pentru orice investitor de pe piaţa imobiliară pentru că acolo se vede limpede care este regimul terenurilor sau al altor proprietăţi. 

 Proiectul transferului aprobat de CSAT a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea care la acel moment susţinea că în România nu ar exista cadastru imobiliar.  

Un comunicat al Preşedinţiei rezumă sec: „Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au luat în dezbatere şi au avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează trecerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului”.   

Agentia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a fost înfiinţată în acest an prin reorganizarea Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi preluarea activităţii de publicitate imobiliară de la Ministerul Justiţiei.

La şedinţa de luni a CSAT au participat premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

 sursa zf

Lasati un comentariu