Şiretlicul PDL pentru alegeri

• publicat la: 7 septembrie 2011
Şiretlicul PDL pentru alegeri

Democrat-liberalii au pus la cale un plan pentru a se feri de emoţii în cazul comasării alegerilor. Modificarea legilor pentru cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar urma să se facă printr-un singur proiect, avizat de Camera Deputaţilor, unde Puterea face jocurile.

Strategia PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare părea a avea un punct vulnerabil, cel puţin în viziunea reprezentanţilor Opoziţiei. „Pentru modificarea Legii 215/2001 privind administraţia publică, for decizional este Senatul, iar pentru legile electorale, decizională este Camera Deputaţilor”, a afirmat vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre.

PDL anunţase că vrea să modifice atât această lege, cât şi pe cele electorale, astfel încât mandatul aleşilor locali să poată fi prelungit cu şase luni. În cazul unei dezbateri în Senat pe Legea 215/2001, rezultatul ar fi pe muchie de cuţit pentru Putere, care are un avantaj de numai două voturi: 69 la 67, în condiţiile în care o lege organică are nevoie de 69 de voturi pentru a fi considerată adoptată.

Rândurile Puterii au fost îngroşate odată cu trecerea lui Ion Vasile de la PC la UNPR, oficializată ieri, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă. Tot ieri însă, Opoziţia a primit „întăriri”, senatorul social-democrat Cătălin Voicu fiind eliberat din arest.

Portiţă procedurală

Democrat-liberalii au arătat că modificarea prevederilor legale nu le va da bătăi de cap pentru că ideea comasării le‑a servit drept exemplu şi în stabilirea unei strategii câştigătoare.

„Va fi o singură lege organică, ce va cuprinde atât modificarea celor două legi electorale: pentru alegerile locale şi cele parlamentare, cât şi a Legii 215/2001. Va fi o lege pentru modificarea sistemului electoral, care va avea drept for decizional Camera Deputaţilor”, a explicat deputatul democrat-liberal Vasile Gherasim, membru în Comisia de Administraţie. El a susţinut însă că o lege organică implică dificultăţi chiar şi la Camera Deputaţilor, unde mai multe texte de acest gen au fost respinse din cauza absenţilor.

Până în prezent, partidele din arcul guvernamental au căzut de acord în privinţa necesităţii comasării alegerilor, în discuţie rămânând doar sistemul de vot ce va fi adoptat pentru legislative. Calculele democrat-liberalilor se învârtesc în jurul datei de 18 noiembrie, termenul urmând să fie bătut în cuie în urma dezbaterilor din coaliţie care vor fi reluate azi.

Liderii USL s-au gândit şi ei cum pot combate intenţiile Puterii, în condiţiile în care amânarea localelor şi rămânerea în opoziţie şi la nivel local şi la nivel central până la sfârşitul anului viitor sunt de natură să-i demobilizeze pe liberalii şi social-democraţii din teritoriu. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut ieri că actele aleşilor locali vor putea fi atacate în instanţă, dacă li se prelungeşte mandatul cu şase luni.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu