Timp de o lună puteţi vedea „Valori culturale salvate”la Muzeul Judeţean

• publicat la: 24 septembrie 2011
Timp de o lună puteţi vedea „Valori culturale salvate”la Muzeul Judeţean

Vernisajul unei expoziţii inedite a avut loc joi, 22 septembrie, la Muzeul Judeţean Satu Mare. Expoziţia, alcătuită din aproximativ 80 de obiecte ce sunt rodul campaniilor de săpături arheologice desfăşurate incepand cu anul 2005 dar şi al donaţiilor, reunesc opere de artă, arme şi diverse obiecte provenite din timpuri străvechi.

La sediul Muzeului Judeţean Satu Mare a fost vernisată joi, de la ora 13.30 , expoziţia intitulată „Valori culturale salvate în colecţiile muzeului”. La realizarea acestei expoziţii au contribuit toate secţiile muzeului sătmărean.

Vernisajul a fost deschis de catre Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean Satu Mare care a vorbit despre patrimoniul arheologic salvat si despre donatiile pe care unii oamenii le fac muzeului. Desi nu sunt multi de acest gen,se remarca  2 persoane care au donat institutiei arme de o valoare de milioane de euro pe piata neagra . Directoarea adjuncta a muzeului, Daniela Balu si-a inceput discursul prin adresarea unui salut de bun venit tinerilor elevii prezenti la eveniment si incurajarea acestora de a participa la imbogatirea patrimoniului satmarean prin strangerea si donarea obiectelor vechi care nu se mai fac sau sunt in numar foarte mic. Aceasta a vorbit despre numărul obiectelor de patrimoniu pe care le deţine muzeul, obiecte care s-au dublat comparativ cu numarul obiectelor inaintea anului 1992.

Muzeul Judeţean Satu Mare deţine aproximativ 500.000 de obiecte de patrimoniu, în parte donate şi în parte găsite în urma săpăturilor arheologice. Însă cele mai multe obiecte nu au ajuns niciodată să fie expuse publicului larg. Cele 80 de exponate sunt rezultatul muncii arheologilor, etnografilor si istoricilor din cadrul muzeului asupra carora restauratorii au actionat pentru restaurare si conservare. Evenimentul cultural de joi, deschide sezonul expoziţional al Muzeului Judeţean.

Expozitia la vernisajul careia au participat şefi de secţii, oameni de cultură, profesori de istorie si elevi din Satu Mare poate fi vizitat timp de o luna.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu