Un fluviu subteran de 6.000 de km, descoperit sub Amazon

• publicat la: 1 September 2011
Un fluviu subteran de 6.000 de km, descoperit sub Amazon

Oamenii de ştiinţă din Brazilia au descoperit un nou fluviu în America de Sud, mai exact la patru kilometri adâncime sub râul Amazon, potrivit ziarului “The Guardian”. Fluviul Hamza, botezat aşa după numele liderului echipei de cercetători care l-au descoperit, are o lungime de 6.000 de kilometri şi o lăţime de câteva ori mai mare decât cea a Amazonului.

Cu o suprafaţă de şapte milioane de kilometri pătraţi, bazinul Amazonului este unul dintre cele mai mari şi impresionante bazine hidrografice din lume.

Atât apele Amazonul, cât şi cele ale Hamzei, curg de la vest la est şi au aceeaşi lungime, de aproximativ şase mii de kilometri. În schimb, dacă lăţimea râului Amazon variază de la 1 la 100 de kilometri, cea a fluviului subteran este cuprinsă între 200 şi 400 de kilometri.

Izvorul fluviului subteran a fost localizat în zona Acre, sub Munţii Anzi, şi străbate bazinele Solimoes, Amazonas şi Marajo pentru a se vărsa apoi direct în adâncurile Oceanului Atlantic.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, râul Amazon are un debit mult mai mare decât cel al râului subteran. Astfel, în timp ce debitul Amazonului este de 133.000 metri cubi pe secundă, la o viteză de cinci metri pe secundă, cel al râului Hamza este estimat la 3.900 de metri cubi pe secunda şi curge cu o viteză de un milimetru pe oră.

Date colectate de la 241 de puțuri de forare

Cercetătorii au reuşit să localizeze râul Hamza cu ajutorul datelor colectate din 241 de puţuri forate în regiunea Amazonului de compania petrochimică Petrobras în anii ´70 şi ´80.

Elizabeth Tavares Pimentel şi Valiya Hamza, cercetători la Departamentul de Geofizică al Observatorului Naţional din Brazilia şi-au prezentat studiul săptămâna trecută, în cadrul Congresului Internaţional al Societăţii Braziliene de Geofizică de la Rio de Janeiro.

Oamenii de ştiinţă au detectat existenţa fluviului subteran pe baza unor modele matematice, pornind de la diferenţele de temperatură înregistrate în puţurile de forare.

În cadrul prezentării, Piementel a declarat că, în anumite zone, apele râului Hamza curg aproape vertical printre straturile de rocă, până la adâncimi de aproximativ 2.000 de metri. Ulterior, râul îşi schimbă direcţia şi are un curs aproape orizontal. În plus, cercetătorii consideră că prezenţa râului subteran ar putea explica gradul redus de salinitate al apei la gura de vărsare a Amazonului.
sursa evz.ro

Lasati un comentariu