Voinescu, despre uninominalul compensat – unde nu se inţeleg UDMR şi PDL

• publicat la: 30 September 2011
Voinescu, despre uninominalul compensat – unde nu se inţeleg UDMR şi PDL

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a explicat divergentele dintre partidul său şi UDMR asupra sistemului de vot uninominal ce va fi aplicat, spunând că formatiunea din care face parte vrea uninominal compensat in colegii, in care să meargă in Parlament câştigătorii si cei cu cele mai multe voturi de pe locurile doi, iar maghiarii vor un sistem cu jumătate din locuri alese uninominal, iar cealaltă jumătate pe lista naţională.

“Am spus in mod repetat aşa: suntem pentru vot uninominal. Suntem deschisi să discutăm orice sistem de compensare care nu e un sistem de compensare pe liste

Ceea ce s-a intâmplat e următorul lucru – am căzut de acord asupra principiului, ca trebuie să facem un sistem de compensare. Am rămas in continuare in divergenta despre ce sistem de compensare să facem. Noi vrem un sistem de compensare in care determinante sunt voturile câştigate uninominal de cei care eventual au vocatia să intre in compensare, iar UDMR doreşte sistemul german, adică un sistem mixt, de compensare pe lista nationala”, a spus Voinescu pentru Ziare.com.

El a contrazis informatiile apărute joi in presa, conforma cărora UDMR ar fi convins PDL să accepte sistemul de compensare. Voinescu a explicat ca PDL era de acord cu un asemenea sistem, iar divergentele vin din tipul de compensare ce urmeaza sa fie aplicat.

“Am văzut si eu că ala a convins pe ala – nu e adevarat deloc, suntem exact in situatia de la plecare”, a mai spus acesta.

Diferentele dintre cele doua sisteme

“UDMR vrea sistemul german – sistemul german e asa – jumatate din membrii Parlamentului vin din colegii uninominale. Sa spunem ca avem 300 de parlamentari – teritoriul national se imparte in 150 de colegii uninominale si cine castiga colegiile uninominale merge in Parlament. Restul de 150 de locuri sunt ocupate printr-un sistem proportional, pe lista. Fiecare partid face o lista nationala si, de pe acea lista, cate locuri ai procentual de pe cele 150 de locuri ramase, fiecare partid vine si isi pune oamenii in Parlament. Asa vor cei de la UDMR, asa vor si minoritatile.

Noi le-am spus că nu ne plac listele si nu putem veni cu un sistem pe lista. Le-am spus că suntem de acord sa discutam sistem de compensare, asta e pentru ei, dar am propus alt sistem: stabilim in fiecare judet câte locuri din alea merg in compensare, cate merg in colegii, se face competitia in colegii, cine câştigă in colegii se duce in Parlament si pentru ulimele 2 sau 3 sau 4 locuri rămase, pentru ca va trebui să decidem procentual cate locuri raman. Daca au ramas trei locuri, ne uitam câte locuri rămân, procentual, pe partide”, a detaliat Voinescu.

Intrebat dacă astfel, prin sistemul PDL, sunt avantajati cei care, chiar daca au terminat pe locul al doilea, au participat direct la competitie in colegiu, el a confirmat.

“Da, oameni care au terminat pe locul doi. Să zicem că intr-un judet trebuie să ia PDL două locuri si UDMR un loc. Atunci ne uităm la cei care au pierdut, cine e pe locul doi de la PDL, ii luăm pe toti si ii punem si pe ei intr-o ierarhie si cei care au mai multe voturi merg in Parlament pe aceste locuri compensate.

(Sunt avantajati cei care merg pe teren? – n.red.) Da, numai asta ne intereseaza. Si ne intereseaza, ca principiu, fundamental, sa nu fie alterat – cine castiga in colegiu merge in Parlament. In 2008, compensarea s-a facut in colegii in detrimentul celor care au castigat. Noi vrem castigatorii sa mearga in Parlament, iar locurile ramase sa le discutam in termenii compensarii politice. Ungurii vor cu lista naţională, iar noi vrem compensarea să-i vizeze pe cei care au fost in competitie, au terminat pe locul doi, dar au totusi un mare număr de voturi”, a mai spus deputatul PDL pentru Ziare.com.

Sever Voinescu e reprezentantul PDL in comisia pentru alegeri constituită la nivelul coalitiei de guvernare si care trebuie să decidă ce sistem de vot va fi folosit la alegerile parlamentare din 2012.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu