Absorbţia fondurilor UE, de trei ori mai mică decât o prezintă Guvernul

• publicat la: 17 octombrie 2011
Absorbţia fondurilor UE, de trei ori mai mică decât o prezintă Guvernul

Gradul de absorbtie al fondurilor structurale este mult mai mic decât suma prezentată in mod oficial de Guvern, in această vară, a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

Astfel, acest grad de absorbtie ar fi de numai 3,7 la suta, fata de cifra oficiala, de 14,3 la suta, a spus Orban, la Europa FM.

„In tabelul respectiv lipsea aceasta ultima rubrica: cheltuieli efective aprobate de Comisia Europeana, din fonduri comunitare. Si, din punctul acesta de vedere, am spus ca, in ceea ce priveste politica de coeziune, rata de absorbtie efectiva este de 3,7 %, in prezent”, a spus Orban.

El a adaugat ca exista posibilitatea ca fondurile alocate prin Ministerul Economiei si Ministerul Mediului sa fie blocate din 2012, daca lucrurile se vor derula la fel de lent ca pana in prezent.

„Primul termen si cel mai important este sfarsitul acestei luni. Cand trebuie sa indeplinim doua conditii ca sa nu ne trezim ca anul viitor vom avea platile intrerupte formal pentru o perioada de 6 luni”, a precizat Orban.

Ministrul a mai spus ca trebuie reformat sistemul de achizitii publice si trebuie efectuat un control a tuturor proiectelor care au fost implementate sau sunt in curs de implementare, din fonduri europene, aceste conditii trebuind indeplinite pana la sfarsitul lunii octombrie. Ulterior, in luna noiembrie, se va face o propunere pentru realocarea de fonduri.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu