Ce boli poate prevesti pofta de dulce

• publicat la: 4 octombrie 2011
Ce boli poate prevesti pofta de dulce

In ciuda tuturor campaniilor de prevenire a populaţiei impotriva pericolelor asociate cu zahărul, pentru majoritatea persoanelor acesta continuă să reprezinte o treime din caloriile totale ingerate.

Expertii sunt foarte ingrijorati de acest lucru, pentru că organismul uman nu a fost proiectat să aibă de-a face cu o cantitate atât de mare de dulce si astfel apar extrem de des boli precum diabetul, afectiuni ale inimii sau chiar cancer.

Zahărul dă dependenţă, asa cum arată numeroase studii, precum si cel mai recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale. Ei au demonstrat că nivelul zaharului din sange scade dramatic dupa ce o persoana consuma carbohidrati in exces (din dulciuri, biscuiti), afectand unele functii ale creierului. Astfel, se ajunge la o lipsa de autocontrol si pofta devine din ce in ce mai mare.

Robert Lusting, expert in probleme de obezitate, spune pentru Daily Mail ca zaharul da o dependenta la fel de mare ca tutunul sau alcoolul. In afara de aceasta, insa, este foarte posibil ca pofta nestavilita de ceva dulce sa fie si un semn ca ceva este in neregula cu organismul tau. Iata posibile boli corelate cu dorinta de a consuma zahar:

Proasta funcţionare a tiroidei

Lucrezi peste 40 de ore pe saptamana si te simti extrem de obosit majoritatea timpului, iar dimineata nu te poti ridica din pat fara o ceasca de cafea. In plus, daca nu ai cate un baton de ciocolata cu tine, energia te paraseste foarte des. Parca te dor toate articulatiile si adesea ai migrene.

Problema consta in faptul ca nu iti faci timp sa consumi mese normale, linistite si sanatoase, ci te bazezi pe gustari rapide si chiar fast-food. Astfel, tiroida va functiona mai lent si tensiunea se va aduna in muschi.

Cafeina poate agrava dependenta de dulce, asa ca redu treptat cantitatea pe care o consumi, pana cand vei reusi sa o inlocuiesti total cu ceai sau alt lichid mai sanatos. Bea mai multa apa pentru a-ti curata corpul in interior si exclude din dieta faina alba, pastele, orezul alb si foarte procesat, toate acestea crescandu-ti nivelul de zahar din sange.

Daca vei dormi mai mult te vei simti si mai odihnit, asa ca nu vei mai avea nevoie de ciocolata pentru energie.

Infecţie

Daca vezi ca nu poate trece o zi fara ca tu sa nu gusti paine alba si zahar s-ar putea sa ai de-a face cu o infectie sau chiar cu sindromul intestinului iritabil. Daca ai facut tratament cu antibiotice de mai mult de 3 ori in 12 luni sau o data, dar pe o perioada mai mare de timp, se prea poate ca pastilele sa declanseze o reactie in organism, omorand bacteriile bune si neutralizand acidul din stomac, care tine sub control bacteriile rele.

Are loc o fermentare necontrolata in organism si astfel creste pofta de ceva dulce, caci corpul poate transforma usor aceste alimente in glucoza. Steroizii si stresul cresc secretia de cortizol, care afecteaza sistemul imunitar, ceea ce complica lucrurile si mai mult.

Cel mai bine este ca macar o perioada sa iti tii in frau poftele si sa renunti la orice fel de aliment dulce si la cafeina, trecand pe o dieta cu produse integrale, neprocesate. Reechilibrarea bacteriilor poate dura chiar si 5 luni, asa ca trebuie sa ai rabdare pentru a vedea rezultatele.

Prea multă adrenalină

Te simti foarte iritat si nervos atunci cand iti este foame, dar si stresat. Cateodata te simti ametit cand te ridici brusc in picioare. Te doare in gat des si amigdalele ti se umfla mai mereu, iti este sete tot timpul si ai tendinta de a urina frecvent. Probabil suferi de o problema care iti afecteaza glandele ce ofera adrenalina.

Din cauza ritmului grabit al vietii moderne, acestea se misca mai greu si de aici senzatia de oboseala, nevoia de zahar pentru energie. Dupa un asemenea „ajutor”, insa, efectul va fi de scurta durata, caci apoi te vei simti si mai rau.

Mai bine este sa ai grija pe toata durata zilei sa servesti portii mici de proteine, care sa-ti mentina constant nivelul zaharului din sange. In plus, incearca pe cat posibil sa iei lucrurile cu mai multa usurinta si sa nu te mai stresezi din orice.

Menopauza

Pe masura ce nivelul estrogenului si progesteronului scad, femeile incep sa aiba probleme cu insulina. Astfel, starea de spirit se inrautateste, pofta de sex la fel, oboseala e tot mai frecventa, la fel migrenele si insomniile. Din cauza schimbarilor hormonale care au loc in corp, organismul vrea sa faca lucrurile sa fie din nou in ordine, asa ca produce nai multa serotonina, ceea ce cauzeaza dorinta de dulciuri.

Incearca sa nu consumi zahar si ia un supliment de vitamina B6, care iti va imbunatati prostaglandina, aceasta avand un rol-cheie in buna dispozitie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu