Cum schimbi rabla cu o maşină eco

• publicat la: 3 octombrie 2011
Cum schimbi rabla cu o maşină eco

Timp de o lună, românii îşi pot cumpăra maşini hibrid sau electrice cu o reducere  care poate ajunge până la 3.700 de euro. Rablele pot fi schimbate de astăzi cu maşini ecologice printr-un program naţional derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Persoanele fizice sau companiile care doresc să cumpere maşini electrice sau hibrid beneficiază de facilităţi, chiar dacă nu au un autovehicul vechi de casat prin programul Rabla tradiţional. „Extindem de fapt programul Rabla la maşinile eco şi astfel transpunem directiva europeană privind promovarea vehiculelor de transport  rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic”, spune Gheorghe Popescu , preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM).

El mai arată că, în acest an, programul va fi disponibil doar pentru o lună, din 3 octombrie până în 4 noiembrie, iar suma totală dată de Guvern este de 5.000.000 de lei. Dacă oferta de hibride este destul de generoasă, până acum, doar Citroen şi Mitsubishi au adus maşini electrice în România. „Toate firmele  care sunt în programul Rabla pot vinde şi maşini hibrid, dar şi maşini electrice. Sunt în total 100 de firme  acreditate care pot să facă lucrul ăsta”, susţine Gheorghe Popescu.

Cum întri în program

Pentru a intra în program sunt două posibilităţi: fie casezi o maşină veche  şi primeşti vouchere, fie mergi direct la companie  şi primeşti reducere de preţ la maşini. Cei care au maşini de casat, trebuie să depună cerere la AFM şi apoi să meargă la REMAT cu maşina veche. Ei vor primi două vouchere Rabla dacă autovehiculul cumpărat este hibrid şi patru dacă este complet electric. Reamintim că un voucher Rabla valorează 3.800 de lei.

Cei care nu casează o maşină, dar vor să cumpere un autoturism cu motor  hibrid primesc bonus de la AFM o subvenţie de 10 la sută din valoarea maşinii noi, dar nu mai mult 1.800 de euro. În cazul în care vor să-şi cumpere maşină electrică atunci vor primi 20 la sută reducere, dar nu mai mult de 3.700 de euro.

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că programul va fi extins şi în 2012, iar facilităţile acordate urmăresc atât atragerea persoanelor fizice, cât şi a autorităţilor publice centrale şi locale care să-şi schimbe parcul auto . Producătorii care vor să comercializeze autovehicule cu sistem  de propulsie electric şi/sau hibrid se pot înscrie în program până la 7 octombrie. De asemenea, toate firmele care sunt deja validate, în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto pentru anul 2011, pot vinde astfel de maşini.

Fără taxă de înmatriculare

Maşinile hibrid şi electrice sunt scutite de taxa de înmatriculare în România.

Rabla „normală”, la final

Tichetele valorice din programul Rabla pot fi folosite până cel târziu la 23 noiembrie. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat recent că voucherele pot fi eliberate de către producătorii validaţi până la 21 noiembrie. Ultima cerere de decontare se depune de către producătorul validat cel mai târziu la data de 25 noiembrie şi decontul se face la 12 decembrie 2011.

sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu