Finanţele europene intră în colaps în trei săptămâni

• publicat la: 10 octombrie 2011
Finanţele europene intră în colaps în trei săptămâni

In timp ce liderii europeni se întâlnesc tot mai des pentru a da asigurări că vor găsi soluţii, criza datoriilor se agravează odată cu apropierea termenelor limită de plată. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag din ce în ce mai des economiştii de la nivel global. Singura soluţie ar fi capitalizarea masivă a băncilor, adică pomparea de sute de miliarde de euro de către toate guvernele europene. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, în maximum trei săptămâni întregul sistem financiar  se va prăbuşi.

Avertismentul a fost lansat de economistul Robert Shapiro, unul dintre cei mai cunoscuţi consilieri FMI, fost consilier al preşedinţilor americani Bill Clinton şi Barack Obama, anunţă ANTENA3. El a mai afirmat că în acest caz economia lumii se va confrunta cu un colaps mai mare decât cel din 2008. Ieri, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-au văzut la Berlin, pentru a cădea la înţelegere asupra recapitalizării băncilor iar pieţele financiare aşteptau cu interes un eventual plan în acest sens, însă, remarcă ADEVĂRUL, nu s-au ales decât cu o nouă amânare.

Acesata pentru că Franţa şi Germania nu se înţeleg asupra sumei pe care ar trebui să o investească fiecare stat în parte. Cu toate acestea cancelarul german Merkel, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a dat asigurări că Parisul şi Berlinul sunt „hotărâte să facă tot ceea ce este necesar pentru recapitalizarea băncilor“. Pe de altă parte, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick a criticat Germania şi, indirect, pe cancelarul Angela Merkel, după cum susţine ZIUA VEHCE, pentru că, în acest moment, este „lipsită de viziune“ în ceea ce priveşte criza din zona euro.

Printre soluţiile propuse pentru evitarea prăbuşirii economiei mondiale se numără, afirmă ANTENA3, pomparea a miliarde de euro în bănci de către toate guvernele europene. Robert Shapiro avertizează însă că acest lucru nu este de ajuns, problema fiind mult mai complexă de atât. Nu este prima oară când li se atrage atenţia liderilor asupra pericolului care pândeşte Europa. EVENIMENTUL Zilei   aminteşte că după reuniunea de la finalul lunii septembrie, liderii G20 le dădeau acestora un deadline de şase săptămâni pentru a găsi o soluţie de ieşire din criză, iar timpul curge fără ca liderii europeni să ajungă la necesarul consens.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu