Fonduri europene şi pentru agricultură

• publicat la: 18 octombrie 2011
Fonduri europene şi pentru agricultură

România poate fi unul din principalii beneficiari ai fondurilor europene pentru urmatoarea perioada in special fondurile pentru agricultură  şi dezvoltare rurală.

Comisarul european pentru agricultură si dezvoltare rurala d-ul Dacian Cioloş a sustinut in cadrul conferintei „MediafaxTalks about Agriculture”  ca unul dintre aspectele de interes pentru Romania, este cel legat de mentinerea sistemului de finanţare directă cu mentiunea că se vor plafona „cu mare grijă” subvenţiile pentru fermele mari din nevoia de transparentizare a fondurilor europene.

In acelasi timp, se va introduce plata la hectar cu 25% mai mare mare pentru tinerii fermieri in primii 5 ani de activitate, dincolo de prima de instalare care se mentine si pentru urmatoarea perioada financiara. De asemenea, fermele mici vor beneficia de o subventie fixa anuala cuprinsa intre 500 si 1000 de euro, insă comisarul european Dacian Cioloş, a precizat că vor putea intra in această categorie doar fermele infiinţate până in 2014, evitând astfel divizarea firmelor mari “motivate” de prima anuală acordată.

Cu toate că plăţile directe vor rămane instrumentul esenţial de susţinere a veniturilor agricultorilor, in perioada următoare, 2014-2020, vor exista  programe noi  de finanţare nerambursabilă pentru zonele rurale, dar cu multe negocieri la nivel european , national si stabilirea cadrelor de implementare.

Pe toţi cei care intenţionează să solicite fonduri nerambursabile pentru afacerile lor, îi sfatuiesc să profite de liniile de finanţare care vor mai fi deschise până la finalul acestui an şi anul viitor 2012.

Lia Berzovan

Consultant programe

Lasati un comentariu