Fundaţia Principesa Margareta: Peste 85.000 euro, strânşi în urma concertului de ziua Regelui Mihai

• publicat la: 26 octombrie 2011
Fundaţia Principesa Margareta: Peste 85.000 euro, strânşi în urma concertului de ziua Regelui Mihai

Peste 85.000 de euro au fost strânşi luni seară la concertul organizat la Ateneul Român de Fundaţia Principesa Margareta, pentru programul Tinere Talente, aflat la a patra ediţie şi care anul acesta a marcat şi cea de-a 90-a aniversare a Regelui Mihai, potrivit unui comunicat.

Cofondator al fundaţiei, Regele Mihai a participat alături de familia regală reunită la concertul caritabil care a avut loc luni seară la Ateneul Român.

Aflat la cea de-a 4-a ediţie, acesta a marcat, de asemenea, şi Jubileul Regelui, făcând parte dintr-o serie mai amplă de evenimente organizate cu această ocazie. Concertul a fost transmis în direct pe TVR Cultural şi va fi retransmis de TVR în luna noiembrie.

Fondurile atrase din sponsorizări, donaţii şi vânzarea de bilete vor alcătui bugetul programului „Tinere Talente”, prin care fundaţia sprijină în fiecare an tineri artişti plastici şi muzicieni care nu au posibilitatea financiară de a-şi dezvolta potenţialul.

Principesa Margareta şi-a exprimat gratitudinea faţă de toţi cei care au contribuit la această reuşită şi a accentuat încă o dată rolul pe care cultura şi educaţia îl au în societatea noastră.

„Valoarea are nevoie să fie ocrotită şi promovată. Societatea prosperă şi stabilă este menţinută de oameni devotaţi, talentaţi şi cu viziune în domeniile lor. De aceea am creat programul «Tinere Talente». Seara aceasta îmi arată că avem prieteni care înţeleg programele fundaţiei şi investesc în viitorul ţării, construind elita ei de mâine”, a menţionat Principesa Margareta în discurs.

Selecţia bursierilor din programul Tinere Talente pe anul 2012 va avea loc la finalul anului curent, iar programul constă în acordarea de burse individuale, mentorat şi promovarea artiştilor la început de drum.

Concertul a reunit peste 800 de persoane, membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului cultural şi artistic, precum şi publicul larg.

Programul muzical a cuprins un repertoriu special, dedicat Jubileului 90, din care au făcut parte „Zadok the Priest”, „Imnul Încoronării nr. 1” de George Frideric Handel, Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Max Bruch şi „Poema Română” de George Enescu.

Invitaţii speciali au fost violonistul Remus Azoiţei, recunoscut internaţional pentru calităţile extraordinare, profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. Pe 24 octombrie, acesta a concertat alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub îndrumarea maestrului Christian Badea. Acesta din urmă este câştigător al unui premiu Grammy şi a susţinut numeroase concerte la Covent Garden, Opera din Viena şi Opera Metropolitană, având colaborări de lungă durată cu artişti precum Placido Domingo, Renee Fleming, Yo-Yo Ma şi Midori.

Seara a fost una magică, iar publicul a avut reacţii pe măsură. Ultimele acorduri ale Poemei, reprezentând imnul Casei Regale române, au stârnit o vie emoţie, când publicul s-a ridicat, cu faţa către loja regală, într-un gest de respect şi recunoaştere pentru Familia Regală. Artiştii Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, după un recital incredibil, au cântat în mod spontan „Mulţi ani trăiască”.

„A fost un privilegiu de a fi în acelaşi loc cu regele. Spectacolul a fost superb, publicul a vibrat de emoţie”, a declarat unul dintre invitaţi. După concert, publicul a avut ocazia să vizioneze şi să achiziţioneze lucrări ale tinerilor artişti.

Fundaţia Principesa Margareta a României este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, fondată în august 1990 de Principesa Margareta a României şi de Regele Mihai. De 20 de ani, fundaţia dezvoltă proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătaţii şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României. Beneficiarii fundaţiei sunt copii, tineri, vârstnici şi familiile lor, persoane aflate în situaţii materiale dificile.

sursa mediafax

Lasati un comentariu