În slujirea vieții

• publicat la: 10 octombrie 2011
În slujirea vieții

În data de 8 octombrie a avut loc întâlnirea diecezană a tinerilor romano catolici români, la Huta Certeze, subiectul principal fiind voluntariatul și ajutorarea nevoiașilor.

Peste o sută șaptezeci de tineri s-au adunat în biserica Sfântul Ioan Nepomuk din Huta Certeze pentru a fi împreună pentru o zi la întâlnirea tinerilor romano catolici români din Dieceza Satu Mare. „În slujirea vieții”-a fost gândul principal, de la care au pornit, încercând să-și găsească calea lor în voluntariat, în ajutorarea nevoiașilor.

La începutul întâlnirii, după prezentarea grupurilor venite din diferite parohii, Pr. Vasile Tofană – călugăr iezuit – a vorbit despre realția cea bună a omului cu Tatăl nostru, despre importanța încrederii în El, pornind de la relația Sfântului Paul cu Dumnezeu: „Pregătiţi-vă să fiţi uimiţi. Pregătiţi-vă să fiţi puşi în situaţia, în care oamenii pe care vă bazaţi, nu mai sunt acolo. Şi atunci ce vă rămâne? Vă rămâne Cristos, aşa cum le-a rămas şi pentru Sfântul Paul. El a învăţat, să fie mulţumit în orice împrejurare, a învăţat din experienţă. Nimeni nu poate învăţa – sau în cele mai multe ori nu învăţăm – din experienţa altora. Vrem să facem experienţele noastre.

Să aveţi încredere în puterea lui Dumnezeu, care vă întărește în situațiile prin care treceți în viață. Atunci veți exersa mușchii credinței – pentru că e nevoie și ei să fie exersați. Mâine o să fie o nouă experiență, cu totul nouă, la care nu v-ați așteptat. Trebuie să fiți cu inima deschisă. Trebuie să pășiți pe drumul vieții voastre, avându-l alături pe Dumnezeu. Fără acesta nu veți reuși să faceți pașii necesari. (…) Oamenii își imaginează, ca atunci când trec prin situații dificile, într-un fel, sau altul  e o problemă de credință, sau este o problemă a relației noastre cu Dumnezeu. Dacă suntem creștini, n-ar trebui să gândim în felul acesta. Adevărul este cu totul diferit. Chiar dacă reația noastră cu Dumnezeu este perfectă – și avem un exemplu foarte bun – Sfântul Paul – totuși e de înfruntat o listă lungă. Frumusețea vieții creștine este că Dumnezeu nu ne rezolvă problemele. Ne rămâne acea libertate, pe care trebuie să exersăm, ne rămâne capacitatea de a lua decizii. De aceea este important să învățăm din propriile greșeli.”

După cuvintele părintelui Vasile Tofană au urmat prezentările instituțiilor caritabile din Dieceza Satu Mare, acestea având ca scop de a face cunoscute tinerilor serviciile caritabile care au loc în dieceză, dar și aducerea la cunoștință a posibilităților de implicare în acestea. Astfel Beáta Fetykó a vorbit despre Caritas, Vasile Nevezi despre Serviciul de Ajutor Maltez, Bogdan Iluțiu despre Fundația de voluntari Somaschi din Baia Mare iar surorile de la Fundația Sacro Cuore, ca și persoane consacrate din dieceză, despre activitățile lor caritabile.

Cu mesajele persoanelor implicate în ajutorarea nevoiașilor, tinerii au purtat discuții pe grupuri, încercând să-și găsească răspunsuri la întrebările formulate: Ce mi-a plăcut din prezentări? Ce aș putea face ca voluntar? Care sunt bucuriile și greutățile voluntariatului? La sfârșitul discuțiilor, fiecare grup si-a prezentat ideea despre voluntariat, acestea fiind rostite și în rugăciunea credincioșilor din cadrul sfintei liturghii, care a urmat chiar după workshop.

Liturghia sfântă a fost oficiată de Frantz Gheorghe Felix, călugăr minorit și de parohul bisericii din Orașul Nou, împreună cu preoții și călugării prezenți. În predica lui, părintele Felix a vorbit despre slujirea lui Dumnezeu prin semenii noștrii: „Dacă căutăm să slujim viața, pe Dumnezeu, cu siguranță o să slujim și pe cei din jurul nostru. Cine este Dumnezeu? Unde este Dumnezeu? Este în tine, în mine, în el, în noi toți! Căci orice om ce îl întâlnim, seamănă cu Tine Doamne! Dumnezeul este mai ales în cel bolnavi, în cei părăsiți, chiar dacă ei au un comportament nu tocmai la care ne așteptăm. De multe ori, când mergem să îl slujim pe cineva, poate o pune un pic de rezistență. Să nu ne descurajăm, căci cu bunătate și răbdare cu siguranță vom face să-și dea seama, că Dumnezeul este viață și prin el îl slujim pe Dumnezeu.”

La sfârșitul liturghiei s-a comunicat locul următoarei întâlniri diecezane 2012, aceasta urmand sa aiba loc la Baia Mare.La ieșirea din biserică,tinerii au primit o mică amintire de la ziua în care au fost din nou împreună cu Dumnezeu, in care au încercat să gândească la El și să-și găsească posibilitatile de a-l sluji.

Lasati un comentariu