Recensământ 2011: Declararea CNP-ului nu este obligatorie

• publicat la: 22 octombrie 2011
Recensământ 2011: Declararea CNP-ului nu este obligatorie

Românii care refuză declararea codului numeric personal (CNP) la recesământ nu riscă nicio sancţiune, acestia putând fi inregistrati si fără precizarea celor 13 cifre ce reprezintă codul unic al fiecărei persoane.

Purtătorul de cuvânt al Institului National de Statistica (INS), Vladimir Alexandrescu, a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ca „nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune”, relateaza Mediafax.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.

De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile „exceptionale” in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.

„Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri „, a declarat purtatorul de cuvant al INS.

Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie „ultimativa” la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde la intrebarile recenzorilor.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu