Telefonul mobil va deveni portofelul viitorului

• publicat la: 10 October 2011
Telefonul mobil va deveni portofelul viitorului

Atunci când Tim Cook, directorul executiv al Apple, a lansat noul iPhone 4S, multă lume a fost dezamăgită. Pentru unele instituţii financiare şi companii telecom, mult-aşteptata lansare nu a adus un anunţ pe care ar fi dorit să îl audă: că noul telefon va avea integrată tehnologia NFC (near field communication), scrie BBC News.

Tehnologia NFC este folosită în multe moduri, dar cel care a adus-o în lumina reflectoarelor este faptul că poate transforma telefonul în portofel. În ţările dezvoltate telefoanele mobile sunt folosite de ani buni pentru a plăti pentru bunuri şi servicii sau pentru călătoriile cu taxiul, dat tehnologia folosită este prin intermediul SMS-urilor.

Deşi mai există şi alte opţiuni de plată prin intermediul telefonului mobil, cum sunt cele oferite de PayPal, anunţul de anul acesta privind lansarea Google Wallet în Statele Unite a adus în atenţie tehnologia NFC.

Tehnologia funcţionează în felul următor: două dispozitive sunt apropiate la o distanţă de cel puţin 4 centrimetri şi pot comunica între ele. Cipul NFC va permite în acel moment transferul de date – în acest caz efectuarea plăţii – între dispozitive. De asemenea, trebuie să existe şi un element de siguranţă care să protejeze transferul de date de posibilii intruşi şi o aplicaţie care să poată fi instalată pe telefon.

Deşi unele telefoane mobile sunt echipate cu cipuri NFC, şi alte modele pot folosi această tehnologie prin intermediul cartelelor sim, a cardurilor de date microSD sau a carcaselor care încorporează astfel de cipuri. Aşa că deşi noul iPhone nu are această opţiune, mulţumită unor dispozitive precum cel creat de DeviceFidelity şi folosit printre alte companii şi de Visa, va putea fi folosit pe post de portofel.

Telefonul mobil poate fi folosit pe post de portofel în Statele Unite prin intermediul Mastercard sau Visa, iar în Europa prin companii telecom precum O2 sau Orange.

Care sunt avantajele acestei tehnologii?

“Cred că pentru retaileri va reprezenta un plus pentru că nu vor mai fi nevoiţi să folosească la fel de mulţi bani lichizi ca în prezent, iar comenzile pot fi procesate mai rapid, iar cozile scurtate”, spune analistul David Snow de la compania Juniper Research.

Acest lucru înseamnă însă că la un moment dat va fi nevoie de o investiţie în puncte de vânzare care să încorporeze tehnologia NFC, dar flexibilitatea acesteia i-ar putea motiva pe retaileri să o adopte.

Carl Tsukahara de la compania de soluţii bancare Cairmail spune că “pentru consumatori unul dintre avantaje este că bonul de casă sau factura vor veni în format electronic. Şi posibilitatea de a primi oferte prin intermediul telefonului mobil este un plus. Să ne imaginăm că intrăm într-un magazin şi imediat primim pe telefon ofertele sau discounturile pe care firma respectivă le oferă şi pe care le putem folosi atunci când suntem la casă”.

sursa zf

Lasati un comentariu