Top 3 alimente esenţiale pentru imunitate

• publicat la: 11 octombrie 2011
Top 3 alimente esenţiale pentru imunitate

Ceea ce mâncăm participă la procesele de apărare a organismului prin furnizarea elementelor nutritive de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali.

Alimentele, în special vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi proteinele din compoziţia lor, asigură, în mod indirect, susţinerea imunitară. De aceea, mai ales în perioadele de stres, atunci când organismul este solicitat de schimbările de temperatură sau este expus la riscul de infecţii, specialiştii ne recomandă să ne hrănim cât mai sănătos.

„Lipsa ori furnizarea insuficientă a anumitor substanţe din alimente, precum proteinele, zincul, vitaminele C, E şi vitaminele din grupul B, fragilizează sistemul imunitar. Acesta, expus unor solicitări agresive sau prelungite, ar putea avea o reacţie diminuată”, explică medicul primar nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca (www.nutritionistcluj.ro). Aceste situaţii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, spun specialiştii.

1 Pătrunjelul, vitamina C naturală

În perioadele în care organismul se confruntă cu infecţii, nivelul vitaminei C scade. Potrivit nutriţioniştilor, aceasta este dovada că sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile. „Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol important în special prin proprietăţile antioxidante şi prin mecanismele antiinfecţioase”, explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Sursele clasice de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete care, consumate în fiecare zi, asigură succesul în lupta antiinfecţioasă. Printre cele mai bogate surse de vitamina C se numără măceşele. Ele conţin şi licopen, o substanţă care, la rândul ei, previne oxidarea celulelor. Cătina, consumată proaspătă sau în sucuri, conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, ar trebui să fie în topul alegerilor noastre alimentare pe toată perioada rece.

De asemenea, în ardeii iuţi există, în medie, între 80 şi 300 mg de vitamina C, iar în pătrunjel se află o cantitate de patru ori mai mare de vitamina C decât în citrice. În plus, pătrunjelul este bogat şi în betacaroten, în vitaminele K şi B12, calciu, fier şi în fosfor, utile sistemului imunitar. Varza de Bruxelles şi roşiile conţin şi ele vitamina C, alături de alţi compuşi care stimulează imunitatea. „Puţini ştiu că surse importante de vitamina C sunt uleiul de floarea-soarelui şi migdalele”, precizează medicul nutriţionist Adrian Copcea.

2 Peştele, aliat contra radicalilor liberi

Fumătorii şi persoanele care trăiesc în medii poluate, resimţind efectele negative ale radicalilor liberi, ar trebui să consume alimente bogate în seleniu, pentru a-şi întări sistemul imunitar. „Vitamina E, un antioxidant puternic, intervine în procesele imunitare împreună cu vitamina C şi cu seleniul”, mai spune medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Potrivit nutriţionistului, peştele şi ciupercile sunt surse bune de seleniu, iar acestea din urmă întăresc imunitatea şi prin stimularea producţiei de globule albe. Fructele de mare, scoicile, crabii, stridiile, langustele, dar şi organe precum ficatul şi rinichii pot fi surse importante de seleniu. Acest oligoelement limitează acţiunea nocivă a virusurilor în organism, grăbind vindecarea în caz de infecţie.

3 Carnea de curcan protejează de infecţii

Alt oligoelement important pentru imunitate este zincul, care, împreună cu vitamina C, contribuie la profilaxia infecţiilor respiratorii şi are un rol foarte important în a proteja pielea de infecţii bacteriene. Rolul protectiv faţă de infecţiile dermatologice se manifestă inclusiv în prevenirea acneei, afecţiune apărută pe fondul infecţiei cu microbul Propionibacterium acnes. Printre sursele recomandate de zinc se numără carnea de curcan, ouăle, salata verde, seminţele de dovleac şi produsele lactate. „Zincul, provenit din surse precum grâul integral, ciocolata şi cacaua, joacă un rol important în imunitate, prin participarea la procesele metabolice din limfocite (celule imunitare)”, mai spune medicul Adrian Copcea.

„Sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile”-Adrian Copcea medic nutriţionist

sursa adevarul

Lasati un comentariu