Coaliţia comasează alegerile şi vrea 388 de parlamentari

• publicat la: 15 noiembrie 2011
Coaliţia comasează alegerile şi vrea 388 de parlamentari

Solicitarea de dumincă seară a lui Emil Boc ca partenerii de guvernare să-şi exprime poziţia clară vizavi de subiectele importante pentru PDL – comasarea alegerilor, revizuirea Constituţiei şi schimbarea sistemului de vot – a produs efecte la primele ore ale dimineţii de ieri. Coaliţia a decis comasarea alegerilor şi a stabilit că viitorul Parlament va avea 388 de parlamentari, 300 de deputaţi şi 88 de senatori.

Modul de promovare a acestor acte normative – asumarea răspunderii sau nu a rămas încă indecisă, deşi pe surse se dădea informaţia asumării răspunderii, ceea ce a provocat anunţul opoziţiei privind introducerea unei moţiuni de cenzură în acest context. „Coaliţia a căzut de acord asupra a trei principii, respectiv: 300 de deputaţi, 88 de se­na­tori şi un vot compensat pe liste de aproximativ o treime.

Această treime va depinde de rezultatul înregistrat la referendum pe care îl vom avea abia în luna ianuarie. În cel mai scurt timp cu putinţă, coaliţia va elabora legile necesare pentru a fi promovate în Parlament”, a declarat după şedinţă senatorul UDMR Attila Verestoy. El a precizat că nu s-a discutat despre asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de legi electorale. „Sunt convins că partidele din coaliţie au forţa necesară pentru a adopta pachetul de legi privind comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, prin procedurile parlamentare obişnuite”, a adăugat senatorul UDMR. Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu, a arătat că la alegeri fiecare colegiu va fi reprezentat în Par­lament de candidatul care va ob­ţi­ne cele mai multe voturi şi nu va exis­ta un sistem de compensare care să altereze votul.

Potrivit lui Voinescu, va fi un sistem de compensare pe lista naţională similar cu cel german, iar proporţia de reprezentare în Parlament va fi la deputaţi două treimi din colegii şi o treime de pe liste, iar în cazul senatorilor vor fi candidaţi uninominali, fără posibilitatea compensării. În privinţa senatorilor, vor fi câte doi senatori din fiecare judeţ, câte un senator pentru fiecare sector al Capitalei şi un senator din diaspora.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu