Credinţă şi cultură, vicisitudini şi speranţă

• publicat la: 14 noiembrie 2011
Credinţă şi cultură, vicisitudini şi speranţă

Profesorii Rozalia si Gheorghe Cosma au lansat  duminică,13 noiembrie nu numai o carte ci şi o invitaţie la implicarea noastră, a tuturor,în cunoaşterea rădăcinilor şi istoriei noastre adevărate.

Duminică,13 noiembrie,Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Satu Mare  a găzduit un eveniment editorial deosebit,constând in prezentarea unei cărţi-document despre ceea ce a insemnat spiritualitatera românească in spaţiul satmărean  dar şi informaţii despre geneza poporului român,despre  momente importante ale creştinismului românesc.

Profesorii Cosma nu sunt la prima apariţie editorială,ei fiind autori ai altor patru volume apărute de-a lungul anilor.Cadre didactice de excepţie,distinşi cu ordine şi medalii pentru activitatea lor la catedră,continuă să fie şi in prezent adevărate modele de viaţă.

După cum afirma George Vulturescu, directorul Direcţiei de Cultură şi moderatorul evenimentului, la vârsta la care alţi pensionari au cu totul alte preocupări,profesorii Cosma ne mai oferă o mostră de ceea ce reprezintă un veritabil cadru didactic,un profesor formator de conştiinţe şi atitudini.

Lansarea volumului “Credinţă şi cultură, vicisitudini şi speranţă“,   a avut loc la finalul Liturghiei oficiate de pr.Protopop Dumitru Roman .

Au participat Aurel Pop, directorul Editurii Citadela, Viorel Câmpeanu, istoric la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, profesorul Vasile Pop şi directorul Colegiului Naţional Mihai Eminescu,Ioan Pop.

Un numeros auditoriu,format din cadre didactice,foşti elevi,apropiaţi şi credincioşi, a umplut lăcaşul de cult,in semn de apreciere pentru cei ce sunt profesorii Rozalia şi Gheorghe Cosma.

Cartea are 544 de pagini iar pentru realizarea ei au fost consultate peste 68 de surse biografice.

Am avut privilegiul de a citi cartea inainte de acest eveniment şi pot să vă spun că după lecturare mă simt mai bogat sufleteşte.Carte frumoasă, cinste cui te-a scris afirma prof.Vasile Pop.

Ponderea lucrării o constituie materialul inedit care a fost de fapt mobilul realizării intregii opere .Complexitatea conţinutului lucrării urmăreşte prezentarea cultului românilor,de la începuturi până în prezent,precum şi probleme de cultură.

Potrivit spuselor celor prezenţi, cartea este construită ca o biserică,părere impărtăşită şi de prof.Ioan Pop.

Acesta  a mărturisit că se simte „onorat de a fi prezent in acest lăcaş sfânt,alături de renumiţii profesori Cosma,cei care aduc in faţa noastră mărturii de o importanţă deosebită.Este o sărbătoare a tuturor românilor şi azi suntem români pentru că a existat această biserică.Sunt profund impresionat de cele intâmplate pe aceste meleaguri de-a lungul timpului,lucruri pe care le-am aflat  lecturând cartea”.

Profesorul Ioan Pop a ţinut să aducă mulţumiri autorilor şi pentru prezenţa lor zilnică  în incinta Liceului Eminescu,pentru sfaturile lor,ce ajută la menţinerea  prestigiului  unităţii de învăţământ la cele mai înalte cote.

Pentru a întocmi o asemenea lucrare,îţi trebuie o solidă pregătire profesională proprie, o necontenită strădanie de a studia  şi a cerceta, mai ales în condiţiile exploziei informaţionale contemporane, dar pe lângă această forţă uriaşă, îţi mai trebuie şi har,ce  se  fundamentează şi se alimentează pe şi din dragostea faţă de oameni, pe respectul valorilor lor proprii.

Prof.Rozalia Cosma nu a ascuns faptul că au fost necesari ani de zile pentru ducerea la bun sfârşit a acestei cărţi.Potrivit spuselor domniei sale,”cartea s-a născut din dorinţa dea cunoaste spiritualitatea judeţului sătmărean,care până acum două decenii era ignorată,şi din dorinţa de a afla adevărul despre tragedia din 1948,când biserica greco-catolică a fost interzisă iar slujitorii ei întemniţaţi”.

Un alt imbold ce a stat la naşterea acestui volum a fost,potrivit spuselor autoarei,”dorinţa de a oferi o lecţie de istorie,deşi ştiu că mulţi români o cunosc,dar câteodată e bine să fie rememorate anumite elemente pentru cultivarea unui sentiment demonetizat în ultima vreme şi anume dragostea de ţară”.

Dezbaterile şi luările de cuvânt au stârnit interesul tuturor celor prezenţi,fiecare dorind să îşi procure ,la ieşire, cel puţin câte un exemplar din lucrarea prezentată,bineînţeles cu autograful autorilor.

Profesorii Rozalia şi Gheorghe Cosma au predat o perioadă îndelungată la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu-Mare.Rozalia Cosma este absolventă a Facultăţii de Filologie a Universităţii Victor Babeş din Cluj,predând timp de 29 de ani la liceul sătmărean.Pentru întreaga activitate didactică a fost distinsă cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în gradul de Cavaler.

Gheorghe Cosma a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii V.Babeş din Cluj iar la Colegiul Eminescu a deţinut funcţia de director timp de 15 ani.A fost membru în Comitetul Naţional al Societăţii de Ştiinţe matematice între anii 1956-1993,a fost distins cu multe ordine şi medalii,obţinând şi titlul de Profesor emerit în 1972.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu