Descoperiri recente la Castelul din Carei

• publicat la: 22 noiembrie 2011
Descoperiri recente la Castelul din Carei

Cu ocazia lucrărilor de restaurare a castelului din centrul municipiului Carei,muncitorii ce efectuau săpături  pentru introducerea ţevilor de scurgere  au descoperit un sistem de canalizare ce deservea castelul acum mai bine de 200 de ani.

Potrivit celor declarate pentru Buletin de Carei de Hago Nandor,directorul Muzeului Orăşenesc Carei,sistemul de canalizare descoperit a fost construit la sfârşitul anilor 1700.

El se află  la 22 de m de la intrarea castelului,are o înălţime de 80-90cm , o lăţime de 70cm şi se află la o adâncime de 1,7m.Este clădit din cărămidă chiar şi în partea de jos.

Muzeologul Hago Nandor precizează că in perioada anilor 1700 în oraş existau mai multe pârâuri  iar  sistemul de canalizare ar fi fost construit din necesitatea preluării  surplusului de apă din sezonul ploios.

De-a lungul timpului au fost construite patru sisteme de canalizare asemănătoare,toate având punctul de pornire de sub castel şi care se îndreptau în diferite direcţii :unul în  direcţia băncii BRD, unul spre fostul  Club al  Elevilor, inca unul înspre Grădiniţa de pe stada Bălcescu iar cel recent descoperit este orientat pe direcţia Satu Mare, având capătul  la Poşta Veche de pe strada Iuliu Maniu.

Descoperirea actuală este in stare bună de conservare,din celelalte sisteme fiind  descoperite doar fragmente.În interiorul lor au fost descoperite fragmente de farfurii din ceramică şi bucăţi de teracotă.

Legendele spun că aici s-ar afla  „Pivniţa lui Rakoczi”. Povestea ei a fost notată la Ghenci în anul 1961 în urma povestirilor lui Veres Pal, un bătrân de 87 de ani. Potrivit legendei „Pivnița lui Rakoczi este întunecată și foarte lungă, are mai multe ramificații.

Se cunosc trei intrări: una la Cetatea din Ardud, a doua este lângă Capela de pe Lyukashalom (partea dreaptă a șoselei Carei – Ghenci) şi a treia se află sub Castelul din Carei. Pivniţa este făcută din cărămidă şi are adâncimea de 10 m. La capătul pivniței există un tunel cu intrarea zidită.

Tunelul făcea legătura între Castelul din Carei și Cetatea Ardudului. Legenda spune că în această pivniță se ascundea de austrieci Rákóczi Francisc al II-lea în timpul războaielor din 1703-1711.

redacţia

comentarii

de bogdan la 22 noiembrie 2011 - 20:46

foarte interesant acest articol

de nostalgic la 23 noiembrie 2011 - 15:09

am vazut la castel ca au taiat gardul viu din jurul santului de apa,gard care avea sute de ani.am o poza cu vizita regelui ferdinand si a reginei maria la castel in 1919 si acolo se vedea acel gard bine dezvoltat care infrumuseta cladirea.ce au avut cu acel gard viu cei ce fac renovarile?de ce se taie mereu ce e frumos?nu am inteles nici acum de ce au fost taiati copacii cei mai frumosi din parc si au ramas doar uscaturile si cei bolnavi.pe cine deranjau?

de stejarul 1 la 12 aprilie 2012 - 09:44

cercetarile ar trebui continuate poate se va gasi si tunelul carei-ardud
dar nu la adincimea de 10 metri deare ce panza freaticade pe traseu cu debit
mare se gaseste la mica adincime (1,5-3,5m)….comentariile pe aceasta tema
pot continua!

de George SM la 11 iunie 2013 - 18:33

Tunel exista si sub biserica calvaria din municipiu Satu Mare,de care am aflat acu vreo 8 ani,prin mijlocul anilor de liceu,cls 10-11 de la profesorul de istorie,si de atunci am fost fascinat de el,si am zis ca,daca ajung sa am bani suficienti as vrea sa reabilitez toate tunelurile,de la cetate la cetate ,ar fi ceva superb,si sunt sigur unic in Europa si nu numai.

de ioan ciarnău la 3 aprilie 2015 - 16:23

Pentru a afla adevărul despre ,,pivniţa lui Rakoczi” recomand celor interesaţi să citească romanul NU EŞTI SINGUR, IONICĂ! de ioan ciarnău.

Lasati un comentariu