Documente secrete ale Comisiei Europene: Italia riscă să intre în insolvenţă

• publicat la: 30 noiembrie 2011
Documente secrete ale Comisiei Europene: Italia riscă să intre în insolvenţă

Miniştrii europeni de Finanţe au fost avertizaţi marţi seară că există pericolul ca economia italiană să devină insolventă din cauza crizei de lichidităţi cu care se confruntă, potrivit unor documente secrete ale Comisiei Europene obţinute de publicaţie britanică „The Guardian“.

Italia, a treia economie ca mărime din zona euro, riscă să devină insolventă din cauza crizei de lichidităţi cu care se confruntă, iar impactul asupra monedei unice va fi devastator, potrivit documentelor.

Un raport confidenţial elaborat de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană arată, printre altele, că oficialii europeni consideră că noul premier italian, Mario Monti, trebuie să facă mai mult decât ceea ce a anunţat până acum pentru a salva ţara de la intrarea în incapacitate de plată.

Marţi, Monti s-a întâlnit cu miniştrii de Finanţe din zona euro pentru a le prezenta pachetul de măsuri de austeritate pe care îl va aproba la 5 decembrie pentru reducerea deficitului bugetar uriaş al statului.

Raportul obţinut de „The Guardian“ arată că Bruxelles-ul vrea ca Monti să facă eforturi mai mari pentru eradicarea evaziunii fiscale, a cărei valoare anulă este estimată la 20% din PIB.

„Criza datoriilor de stat s-a mutat acum de la periferie în Italia şi alte ţări din «inima» zonei euro. Presiunea exercitată de pieţe asupra obligaţiunilor guvernamentale italiene este foarte acută, reflectând temerile tot mai ridicate ale investitorilor faţă de sustenabilitatea datoriei publice mari a Italiei (de aproape 2.000 de miliarde de euro – n.r.)“, se arată în raport.

„Riscul unei crize de lichidităţi la capacitate maximă poate creşte rapid în absenţa unui răspuns ferm. Dobânzile care se menţin la cote deosebit de ridicate cresc riscul unei adevărate «fugi» a investitorilor de datoria publică a Italiei. O criză a lichidităţilor s-ar putea tranforma apoi într-o criză a solvabilităţii, ale cărei repercusiuni asupra altor ţări mari din zona euro vor fi foarte acute, având în vedere expunerea lor pe economia italiană“, se arată în document.

sursa adevarul

Lasati un comentariu